Τραμπ: Τώρα, θέλει εκλογές αλλά φοβάται για… νοθεία [vid]

Μοιραστείτε το:

Μερικές ώρες αφότου άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιδιώξει αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, όμως ανησυχεί για τα προβλήματα που κατά την εκτίμησή του θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά.

«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», πέταξε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».

Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση.

«Δεν θέλω αναβολή. Θέλω εκλογές. Αλλά δεν θέλω να περιμένω τρεις μήνες και μετά να ανακαλύψω ότι λείπουν ψήφοι και οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό θα συμβεί, είναι κοινή λογική και όλοι το ξέρουν. Οι έξυπνοι το ξέρουν. Οι ηλίθιοι ίσως να μην το ξέρουν και κάποιοι δεν θέλουν να μιλήσουν για αυτό, αλλά το ξέρουν. Αν το κάνουν αυτό, θα γελάει με την χώρα μας όλος ο κόσμος γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν δουλεύει» τόνισε.

Αυτό που φάνηκε να εισηγείται νωρίτερα χθες μέσω Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποκρούστηκε αμέσως από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.

Μπορεί ο Τραμπ να αναβάλει τις εκλογές;

Η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι ευθύνη του Προέδρου. Προβλέπεται με βάση ομοσπονδιακό νόμο του 1845, που ορίζει με σαφήνεια ότι οι εκλογές γίνονται την Τρίτη που είναι μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Για να αλλάξει επομένως η ημερομηνία χρειάζεται να υπάρξει ομοσπονδιακός νόμος, αυτός να εγκριθεί και από τη Βουλή και από τη Γερουσία και να πάρει υπογραφή Προέδρου , ενώ μπορεί να αμφισβητηθεί και δικαστικά.

Επιπλέον, το ίδιο το Αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι το νέο Κογκρέσο ορκίζεται στις 3 Ιανουαρίου και ότι η θητεία του νέου Προέδρου ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρονται ρητά ότι αυτές τις ημερομηνίες τερματίζεται και η θητεία των προηγούμενων.

Κατά συνέπεια ο Τραμπ δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές και η θητεία του έχει χρονικό όριο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ