Γιάννης Βρούτσης Αναδρομικά: Η απόφαση του ΣτΕ αφορά και επικουρικές και δώρα

Μοιραστείτε το:

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή είχε δηλώσει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά τις κύριες συντάξεις και μόνον, και δεύτερον, ότι το κόστος ανέρχεται στο 1,4 δισ.

Συγκεκριμένα στο κλείσιμό του ο Πρωθυπουργός, στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο, είπε τα εξής: «Κύριε Τσίπρα, δεν έχω την απαίτηση να έχετε διαβάσει ο ίδιος όλη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά έχω την απαίτηση οι συνεργάτες σας να την γνωρίζουν. Και οι συνεργάτες σας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα, ούτε επικουρικές. Λοιπόν, από εκεί και πέρα και αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ.».

EUROKINISSI/

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδημητρίου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός είχε κινηθεί σε διαφορετική ρότα από τον πρωθυπουργό και στα δύο αυτά ζητήματα, ελάχιστα 24ωρα πριν. Τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βρούτση και όχι στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, ο Γιάννης Βρούτσης προσκεκλημένος του Γιώργου Αυτιά στον «Σκάι» ερωτάται ποιο, περίπου, είναι το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ο υπουργός που παρακολουθεί ούτως ή άλλως βήμα βήμα τις προσφυγές του Δημοσίου, των ταμείων κ.ο.κ. στη δικαστική διένεξη ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, απάντησε:

«Από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ μια άσκηση οδηγεί και στα 3 δισ., ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Στη συνέχεια της απάντησής του διευκρινίζει ότι το τεράστιο αυτό ποσό δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου του, επίσης ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, ο κος Βρούτσης στην τηλεόραση του Open, στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη παίρνει θέση και στο ερώτημα αν η απόφαση αφορά μόνον τις κύριες συντάξεις ή όχι. Αφού σημειώνει εισαγωγικώς τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και, συνεπώς, θα σεβαστεί και την απόφαση του ΣτΕ, στο ερώτημα για το κόστος της απόφασης επαναλαμβάνει: «Το ποσό που προσδιορίζεται από αυτές τις αποφάσεις είναι πολύ μεγάλο ποσό. Μπορεί να φτάνει και τα 3 δισ. μόνο για την απόφαση του ΣτΕ», και ενώ εκκρεμεί -προσθέτει- η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο σημείο αυτό όμως, ο οικονομικός συντάκτης Κωστής Πλάντζος υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας την κρίσιμη ερώτηση αν τα 3 δισ. περιλαμβάνουν αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις. Και ο Γιάννης Βρούτσης απαντά: «Τα 3 δισ. είναι κύρια, τα δώρα και η επικουρική». Στις δε κρίσιμες παρατηρήσεις του εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη, ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την «ενιαία ρύθμιση και αντιμετώπιση όλων των συνταξιούχων», πάντα σε συντονισμό με το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή η θέση του υπουργού Εργασίας, ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε κύριες, επικουρικές και δώρα, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του πρωθυπουργό που είπε ότι αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ