Ναρκωτικά Θεσσαλονίκη: Η Minnie ξετρύπωσε κοκαΐνη ακόμη και σε τάπερ [vid]

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Ποσότητες κοκαΐνης που ήταν καλά κρυμμένες μέσα σε μεταλλικό «πόδι» καναπέ, κουφώματα πόρτας, ακόμη και σε τάπερ με ρύζι, μύρισε, εντόπισε και «ξετρύπωσε» από σπίτι στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης το λαγωνικό «Minnie», ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2020 από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Κιλκίς, κατασχέθηκαν συνολικά 150,5 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ συνελήφθη ο 31 ετών Αλβανός ένοικός του. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη από την αρμόδια εισαγγελέα για διακίνηση με κατοχή ναρκωτικών ουσιών, σε βαθμό κακουργήματος, και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης.


Υπενθυμίζεται ότι το πανέμορφο λαγωνικό Minnie, σε ηλικία δυο ετών, εντάχθηκε επισήμως στη δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας,  στις 30 Απριλίου 2019. Η Minnie έχει εκπαιδευτεί στην ανίχνευση ναρκωτικών και έχει ήδη καταγράψει τις πρώτες της επιτυχίες, ενώ πήρε τη «σκυτάλη» από τον Χάνι που αποστρατεύθηκε εκείνη τη χρονιά.

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών συνδράμουν με μεικτά αστυνομικά κλιμάκια σε ελέγχους ατόμων, μέσων μεταφοράς και χώρων. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες αισθήσεις είναι δύσκολος ή πολλές φορές αδύνατος. Αν υπάρχουν ναρκωτικά, ακόμα και επιμελώς κρυμμένα, ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες άλλες παραπλανητικές οσμές, ακόμη και σε ψηλά σημεία, ο σκύλος θα τα εντοπίσει. Κατά τον εντοπισμό τους αντιδρά ενεργητικά σκαλίζοντας και γαβγίζοντας, ή σύμφωνα με τις νέες τακτικές εκπαίδευσης κάθεται σιωπηλός, αποφεύγοντας έτσι να προκληθούν φθορές ή βλάβες σε ξένες περιουσίες.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί, επίσης, σκύλους για ανίχνευση εκρηκτικών υλών και σκύλους περιπολίας. Οι σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών συνδράμουν με τις αστυνομικές δυνάμεις του Τμήματος Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), για την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο χώρων. Η άριστη όσφρησή τους οδηγεί στην αμεσότερη ανεύρεση εκρηκτικών υλών και στην αποτελεσματικότερη έρευνα χώρων, η οποία γίνεται είτε προληπτικά ή κατόπιν ενημέρωσης για ύπαρξη συγκεκριμένου υλικού. Οι σκύλοι αυτοί κάνουν καθημερινά περισσότερες από 20 προληπτικές έρευνες, εκτός των απειλητικών τηλεφωνημάτων. Όταν ο σκύλος εντοπίζει την ακριβή θέση εκρηκτικών, έχει εκπαιδευτεί να κάθεται και να παραμένει σιωπηλός σε εκείνη τη θέση διατηρώντας παθητική στάση.

Οι σκύλοι περιπολίας βοηθούν πολύπλευρα το έργο της αστυνόμευσης. Χρησιμοποιούνται σε σημεία που υπάρχει έντονη εγκληματικότητα, αλλά ταυτόχρονα σε σημεία με πυκνή διέλευση κόσμου. Είναι απ’ τα καλύτερα αποτρεπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται απ’ όλες τις αστυνομίες του κόσμου με θετικά αποτελέσματα. Δεν υποκαθιστά τις άλλες μεθόδους αστυνόμευσης αλλά εκσυγχρονίζει, συμπληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης βασιζόμενο στον ψυχολογικό επηρεασμό και στις πραγματικές συνθήκες δράσης. Ο σκύλος περιπολίας είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης και αποτροπής με σκοπό να συμβάλλει στον περιορισμό της βίας οποιασδήποτε προέλευσης και μορφής. Έχει ανεπτυγμένη κοινωνικότητα και θα επιχειρήσει μόνο κατ’ εντολή, η οποία, βέβαια, θα δοθεί μόνο από το συνοδό του και για εγκληματικές κακουργηματικές ενέργειες.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα: