Εξαφάνιση 13χρονης Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε υγιής – Κατήγγειλε κακοποίηση

[taxopress_postterms id="1"]
Μοιραστείτε το:

Βρέθηκε η 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Θεσσαλονίκη. Είναι καλά στην υγεία της ενώ όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το «Χαμόγελο του Παιδιού», η 13χρονη με καταγωγή από τη Συρίαμετέβη αργά χθες το βράδυ σε χώρο φιλοξενίας ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, όπου αναζήτησε βοήθεια, καταγγέλλοντας ότι υφίσταται κακοποίηση.

Για το περιεχόμενο της καταγγελίας ενημερώθηκε η εισαγγελική Αρχή και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον της ανήλικης. Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε μάλιστα εντολή να υποβληθεί σε όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα διέταξε τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Οι εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από το “Χαμόγελο του παιδιού” αρκετά παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Μόνο για το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν 129 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών.

Πιο συγκεκριμέρνα, από 1/1/2019 έως και 31/12/2019 το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε μέσω της “Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000” αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:

  • 74 (57,36%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
  • 3 (2,33%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
  • 2 (1,55%) αρπαγές από τρίτο πρόσωπο
  • 38 (29,46%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
  • 12 (9,3%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Στο ερώτημα: πώς μπορώ να προλάβω μία εξαφάνιση; τι πρέπει να κάνω αν χάσω το παιδί μου; απαντούν σε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό βίντεο οι ψυχολόγοι του Χαμόγελου του Παιδιού και δίνουν πρακτικές συμβουλές -σε τρία βήματα- για να προλάβουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε μία εξαφάνιση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους, θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα, για την προστασία του.
Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφονται οι περισσότερες εξαφανίσεις- φυγές, οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» συμβουλεύουν:
«Φωνάζουμε όλοι οι ειδικοί για τα σόσιαλ μίντια, να έχετε τα παιδιά από κοντά, όπως θα ελέγχατε το παιδί σας, να ξέρετε ποιος είναι ο φίλος του, πού πήγε, σε ποια διεύθυνση βρίσκεται, πόσες ώρες περνάει εκεί. Δείτε το σαν διεύθυνση, πρέπει να ξέρετε που βρίσκεται. […] Ναι, θα σεβαστώ ότι το παιδί θα έχει μυστικά. Απενοχοποιούμε το μυστικό, αλλά το διαφοροποιούμε από τα μυστικά που θα το φέρουν σε δύσκολη θέση και δε θα το αφήνουν να κοιμηθεί το βράδυ».

Για τα μικρά παιδιά, όπου η επίβλεψη από τους γονείς θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως διαρκής, προτρέπουν: «Δεν πρέπει να φοβάστε να δώσετε κάποιες συμβουλές στα παιδιά. Ουσιαστικά λέμε στο παιδί ότι αν χαθεί, δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο που διαπίστωσε πως χάθηκε και του εξηγούμε εκ των προτέρων, για να γνωρίζει ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από κάποια μαμά που θα συναντήσει -όχι γυναίκα ή άνδρα μόνους».

Οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» τόνισαν την ανάγκη «να σπάσει ο μύθος των 24 ωρών για τη δήλωση εξαφάνισης, που έχει περάσει μέσα από ξένες σειρές και ταινίες, γιατί πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε 24 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα χαθεί ένα παιδί, πρέπει να παίρνουμε κατευθείαν το 116000 ή την αστυνομία». Ο κ. Ζερβακάκος εξήγησε, πως ο χρονικός περιορισμός ίσχυε πριν χρόνια, όχι όμως πια.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα: