Παναγία Σουμελά: Κανονικά τελικά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο – Το επιβεβαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο [vid]

Μοιραστείτε το:

Θα γίνει τελικά η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Το ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη 28 Ιουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήρθε σε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή, η οποία άνοιξε ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου για την Παναγία Σουμελά:

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Ερντογάν: Το Δεκαπενταύγουστο θα μπορεί να γίνει λειτουργία στο μοναστήρι

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε πως τον φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο. Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο των αντιδράσεων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και λίγες ώρες μετά το πάγωμα των ερευνών της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής, μετά από 5 χρόνια. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».

Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.

Ακολούθησε ανακοίνωση – διάψευση των δηλώσεων Ερντογάν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφερε τα εξής:

«Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.

Τη 28η Ιουλίου 2020»

Όπως φαίνεται, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και η Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ