Λευκορωσία: Συνελήφθησαν 33 άνδρες που φέρονται να είναι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ

Μοιραστείτε το:

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι «μαχητές» της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, οι οποίοι είχαν ως στόχο να “αποσταθεροποιήσουν” τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Η περίφημη ομάδα Βάνγκερ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ιδιωτικούς στρατούς παγκοσμίως. Τις τάξεις της απαρτίζουν πρώην στρατιωτικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι είτε δρουν παράλληλα με τον επίσημο στρατό στις ανά τον κόσμο πολεμικές εμπλοκές του, είτε αναλαμβάνουν αυτόνομες αποστολές που πρέπει να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στην αστυνομία, ότι 33 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για τον σχεδιασμό αποσταθεροποίησης της κατάστασης της χώρας πριν τις προεδρικές εκλογές, όλοι Ρώσοι πολίτες. Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης. Συνολικά 32 άτομα «μαχητές του ιδιωτικού στρατιωτικού δικτύου Βάγκνερ. Επίσης, ένας άλλος άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη στα νότια της χώρας» μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Belta, προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι περισσότεροι από 200 μαχητές έφτασαν στη Λευκορωσία για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι συλληφθέντες έφτασαν στη Λευκορωσία αργά την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενώ πήγαν σε ξενοδοχείο στο Μινσκ από όπου θα αναχωρούσαν στις 25 Ιουλίου, ωστόσο, παρέτειναν τη διαμονή τους έως τις 27 Ιουλίου και στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε θέρετρο στα περίχωρα του Μινσκ.  «Οι Ρώσοι είχαν μαζί τους ο καθένας μια μικρή αποσκευή και τρεις μεγάλες μαύρες βαλίτσες, φορτωμένες σε οχήματα», γράφουν τα δημοσιεύματα.

Επικαλούμενο τον διευθυντή του θέρετρου, το Belta υποστηρίζει ότι τα άτομα με τη συμπεριφορά τους προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, καθώς όπως περιγράφονται «δεν ήταν τυπικοί Ρώσοι τουρίστες» και είχαν μονότονο, στρατιωτικού τύπου ντύσιμο.

Τα συγκεκριμένα άτομα, επίσης, κίνησαν την προσοχή καθώς δεν έπιναν αλκοόλ και δεν επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αλλά παρέμεναν απόμακροι και προσπαθούσαν να μην τραβούν την προσοχή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 33 συλληφθέντων, που είναι όλοι τους άνδρες, ηλικίας από 24 έως 55 ετών.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι συλλήψεις εν μέσω εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία είναι προγραμματισμένες για τις 9 Αυγούστου. Η προεκλογική εκστρατεία πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα, οι οποίες σημαδεύτηκαν  από βίαιη καταστολή και πολλές συλλήψεις υποψηφίων ή διαδηλωτών που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία έχουν συλληφθεί περίπου 1000 άτομα.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά τον αποκλεισμό δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης, του τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπαρίκο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα και του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου Βαλέρι Τσεπκάλο. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας είχε απορρίψει τους δύο βασικούς υποψήφιους, επικαλούμενη παραβιάσεις, όπως λανθασμένες δηλώσεις εισοδήματος και αποτυχία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών.

Ανάμεσα στους πέντε επίσημους υποψηφίους είναι ο σημερινός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που διεκδικεί έκτη συνεχόμενη θητεία, έπειτα από 26 χρόνια στον προεδρικό θώκο. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών  θα αναδείξει και πάλι νικητή τον Αλεξάντρ Λουκάσένκο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ