Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι και πόσα θα εισπράξουν έως το τέλος του έτους

Μοιραστείτε το:

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους. Στη σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

  1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.
  2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,
  3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).
  4. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Στα 900 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί το ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια που αφορούν στους συνταξιούχους του δημοσίου θα προβλεφθούν νομοθετικά μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Αυτά προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για τα αναδρομικά που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με την τροπολογία αφήνονται εκτός αναδρομικά ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις ενώ το τα αναδρομικά ποσά προβλέπεται να καταβληθούν εφάπαξ, εντός του επόμενου εξαμήνου.

Αίσθηση προκαλεί και η νομοθετική πρόβλεψη ότι με την καταβολή των αναδρομικών αποσβήνονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων κάτι που παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές των απόμαχων της εργασίας. Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν τα δώρα έως 800 ευρώ και αφορά το σύνολο των δικαιούχων αναδρομικών, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι δεν θα αποσύρουν και θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Στελέχη των ταμείων εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν η μόνη δυνατή στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στενότητας αλλά ακόμη και αυτό το κονδύλι των 1,4 δισ. που θα εκταμιευθεί μάλλον τα Χριστούγεννα θα οδηγήσει σε ελλείμματα τα ταμεία.

Μητσοτάκης: Εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του ΣτΕ, θα δώσει εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020. Σημειώνεται ότι συνολικό κόστος υπολογίζεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε: «Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους.

»Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ».

Τσίπρας: Υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ

Η απόδοση των αναδρομικών δεν είναι «πολιτική επιλογή» αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την καταβολή τους εφάπαξ το 2020 κατά την συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και για τις πρωθυπουργικές συστάσεις προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντισυνταγματικώς θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κυρίες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη όπως επίσης και το πλάνο που προτίθεται να καταθέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου στην ΕΕ για να πάρει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή αφού η διάρκεια ζωής του πλάνου υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της πανδημίας, εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Αχτσιόγλου: Αντισυνταγματικό το κούρεμα

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σήμερα στη Βουλή και ανακοίνωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι «κουρεύει» τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά 60% περίπου», δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαίωσε τους συνταξιούχους στις 14 Ιουλίου του 2020. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι και θα πρέπει να τους πιστωθούν αναδρομικά είναι από 700 ευρώ έως 7.000 ευρώ αναλόγως την περίπτωση και αφορά εκείνους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για το επίμαχο 11 μηνο, δηλαδή από τον Ιουνίου του 2015 μέχρι και τον Μαϊου του 2016, κατά το οποίο κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, γιατί δεν υπήρχε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο.

Για όσους συνταξιούχους δεν προσέφυγαν, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην απόφαση που να συμπεριλαμβάνει και αυτούς και να επιβάλλει την επιστροφή των αναδρομικών – αν και δεν έχουν χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης τους στο μέλλον σε περίπτωση που θέλουν να προσφύγουν κι αυτοί. Σχετικά με το κομμάτι των συντάξεων που μειώθηκαν μετά το Μάιο του 2016 δεν υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης αναδρομικών καθώς ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε συνταγματικός, οπότε το νομικό πλαίσιο καλύπτει τις περικοπές ως συνταγματικές.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά μπορεί να δοθούν σε τέτοιο χρονικό βάθος που να φτάσει ακόμη και τους 72 μήνες .

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ