ΣΥΡΙΖΑ: Διάλογος με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Μοιραστείτε το:

Την ανάγκη ο διάλογος με την Τουρκία να περιοριστεί στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για πάγωμα των ερευνών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα: Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά, ότι «η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».

Nωρίτερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναβολή των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μετέδωσε  η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας βάλουμε τις έρευνες σε αναμονή για λίγο».

oruc-reis

oruc-reis

Σε συνέντευξη στο CNN Turk είπε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε εποικοδομητικό ρόλο, διέψευσε ωστόσο γερμανικά δημοσίευμα που ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα σημαντικό γείτονα και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους, και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε λίγο». Διαβάστε αναλυτικά

Επίσης, είπε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης η ένταξη στην ΕΕ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ