Selfridges: Το βρετανικό πολυκατάστημα απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους του [vids]

Μοιραστείτε το:

Το βρετανικό πολυκατάστημα Selfridges θα απολύσει 450 υπαλλήλους του, δηλαδή το 14% του εργατικού δυναμικού του, όπως έγραψε σήμερα 28 Ιουλίου, στο Twitter ένας ρεπόρτερ της επιχειρηματικής free press εφημερίδας CityAM. To Selfridges, που έχει τη ναυαρχίδα του στο διάσημο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, την Oxford Street, δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες της βρετανικής πρωτεύουσας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει το λιανεμπόριο καθώς τα καταστήματα που παρέμειναν κλειστά για δύο μήνες λόγω του lockdown που είχε επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις της Moody’s για την πορεία της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας το 2020, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Η χώρα θα  υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από οποιαδήποτε άλλη οικονομία, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης, ενώ το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 24%. Επίσης, η Moody’s δήλωσε πως το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει για να έλθει μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αλλά προσθέτει περαιτέρω πίεση στη δημοσιονομική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 24% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2019», ανέφεραν αναλυτές της Moody’s σε note τους. «Προβλέπουμε μια συρρίκνωση της τάξης του 10,1% στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, αλλά αναμένουμε μια σταδιακή επακόλουθη ανάκαμψη μετά από τη χαλάρωση των μέτρων, με την οικονομία να ανακάμπτει 7,1% το 2021».

Περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη τον Μάιο

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάιο, έπειτα από την ιστορική πτώση 20,3% του Απριλίου, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, χαμηλότερα από κάθε εκτίμηση των οικονομολόγων. Στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι το Μάιο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 19,1% και βρίσκεται 24% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

«Η αύξηση του ΑΕΠ τον Μάιο αντικατοπτρίζει πιθανότατα απλώς την μερική διέξοδο της συσσωρευμένης ζήτησης καθώς οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν, και μάλλον δεν αποτελεί ένδειξη αυθεντικής ανάκαμψης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ