Μάτι φωτιά: Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο για τους εγκαυματίες

Μοιραστείτε το:

Με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη τροπολογία, επεκτείνεται το δικαίωμα διορισμού σε κενή οργανική θέση στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε πρόσωπα που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) εξαιτίας των πυρκαγιών.

Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία, το δικαίωμα του διορισμού επεκτείνεται και σε πρόσωπα που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ή σε ΜΑΦ, ή για τα οποία προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών στη Χίο την 25η Αυγούστου 2016.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν επιτρέπεται ο διορισμός των προσώπων αυτών, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στην σύζυγό τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι παρέχεται δυνατότητα παράτασης με υπουργική απόφαση, της προθεσμίας υποβολής από τους ενδιαφερόμενους αίτησης δικαστικής συνδρομής σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, που έχουν καθοριστεί με προγενέστερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο πλαίσιο αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018.

Κατηγορίες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Όσον αφορά στο δικαστικό σκέλος της φονικής πυρκαγιάς, το πρωί ο δήμαρχος Πικερμίου- Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς μετέβη στο ανακριτικό γραφείο προκειμένου να ζητήσει χρόνο ώστε να προετοιμάσει την απολογία του για όσα του καταλογίζει ο ανακριτής της υπόθεσης.

Ο δήμαρχος Ραφήνας αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και θα προσωποποιηθούν μετά το πέρας των απολογιών ατομικά για κάθε έναν από τους 20 κατηγορουμένους.

Κατά την έξοδο του ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ότι «δεν μας δόθηκε το κατηγορητήριο, πήραμε προθεσμία να δούμε τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ανακριτής και θα τοποθετηθούμε στο μέλλον όταν λάβουμε γνώση. Για εμάς δεν υπάρχει κάποιο νεότερο στοιχείο, προφανώς υπάρχει για τον ανακριτή».

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που ήρθαν το τελευταίο διάστημα στην δημοσιότητα, ο δήμαρχος απάντησε πως πρόκειται για γεγονότα που από την αρχή είχαν επισημανθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει όλοι να αναμένουν να λάβουν γνώση του υλικού της δικογραφίας και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει «ούτε τον ανακριτή ούτε τον εισαγγελέα».

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα την περασμένη εβδομάδα προθεσμία για τις 8 Σεπτεμβρίου ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Ο κ. Ψινάκης εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Δημήτρη Κουσιουρή και ζήτησε ,όπως ήταν αναμενόμενο και έχει δικαίωμα εκ του νόμου, προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε πως: «Στην τεράστια αυτήν τραγωδία που τόσοι άνθρωποι πέθαναν με φριχτό θάνατο πρέπει όσοι από εμάς εμπλέκονται ή έχουν οποιαδήποτε ευθύνη να τιμωρηθούν πραγματικά. Και για τη μνήμη των νεκρών και τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν και για να μην ξαναγίνει. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν έκανε κάτι που έπρεπε να κάνει απάντησε πως αυτό «θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Νέο αίτημα για κακουργηματική δίωξη

Την ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ζητά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Ο δικαστικός λειτουργός επικαλείται μία σειρά από νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει στο στάδιο των ερευνών του, αλλά και τις πρόσφατες βαριές καταγγελίες που περιέχονται στη μήνυση του πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου , ο οποίος έχει ήδη στραφεί κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο ανακριτής τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική αναφέροντας πως ενώ είχαν στην διάθεση τους είκοσι πτητικά, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου, είτε τα διέθεσαν σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε τα καθήλωσαν διατάσσοντας την μεταστάθμευσή τους στην Ελευσίνα όπου είχε κλείσει το αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογο αίτημα είχε σταλεί από τον ίδιο ξανά στις 17 Ιουνίου. Η Εισαγγελία, ωστόσο, είχε απορρίψει το αίτημα με επιχείρημα πως για τα αδικήματα αυτά απαιτείται δόλος.

Ματθαιόπουλος: Δεν δέχθηκα παρέμβαση

Ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλο δήλωσε: Αναφορικώς με όσα εσχάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο εντολέας μου διευκρινίζει ότι δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα στην υπόθεση της πυρκαϊάς στο Μάτι.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ