Αλέξης Τσίπρας Γενέθλια: Αισίως κλείνει τα 46 και συνεχίζει

Μοιραστείτε το:

Το σλόγκαν της υποψηφιότητάς του εν έτει 2006, ήταν αρκετά προφητικό για την μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία. Από τότε που έλαβε 28.964 ψήφους (ποσοστό 10,5%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από το Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ, μέχρι σήμερα, πρόλαβε να κάνει τα πάντα όλα.

Ο πρόεδρος του σχολικού 15μελούς, όπως άρεσε στους πολιτικούς του αντιπάλους να τον αποκαλούν, δρασκέλισε μία ομολογουμένως θεαματική και εξαιρετικά πολύπλοκη δεκαετία στην πολιτική. Εισπράττοντας  πλουσιοπάροχη αγάπη κι έχθρα, έχθρα και αγάπη.

Το οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με τις δημόσιες αφηγήσεις του, του παρείχε συναισθηματική αναγνώριση, ελευθερία αλλά και πειθαρχία. Οπότε αν και «καταληψίας» στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις της γενιάς του, πέρασε και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Η επιρροή των μεγαλύτερων αδελφιών έφερε ως αποτέλεσμα και την οργάνωση του σε πολιτική νεολαία, αρχικά στην ΚΝΕ και μετέπειτα στον Συνασπισμό.

Η ζωή του ταυτίζεται με την πολιτική και την πρώτη «δημόσια αναγνώριση» την έχει ως υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας. Από το κόμμα του δεν επεμβαίνουν στην προεκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα η ομάδα εργασίας να εκπονήσει μια καμπάνια που ταίριαζε στο προφίλ του αλλά και στην αναμέτρηση με παλιάς κοπής συνυποψηφίους.

Η επιτυχία που σημείωσε δρομολόγησε γρήγορες εξελίξεις και το 2008 ήταν πλέον πρόεδρος του κόμματος του. Και μετά… ήρθαν οι μέλισσες. Ενθουσιασμός κι εκδηλώσεις στήριξης από τη μία, επιθέσεις πάνω και κάτω από τη ζώνη από την άλλη. Τότε ήταν που έλαβε και το nick name «cool Tsipras».

Η ηγεσία του κόμματός του δεν μπορεί να πει κανείς ότι του χαριζόταν μάλλον το αντίθετο συνέβαινε, εξ ου και ήταν και ο πρώτος αρχηγός κόμματος που εκλέχτηκε βουλευτής με σταυροδοσία. Ήταν η σουρεαλιστική περίοδος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικές Αριστεράς που εμφανιζόταν με 11 εκπροσώπους οργανώσεων στο πολιτικό πάλκο.

Yπογράφει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια .EUROKINISSI

Το 2009 εκλέγεται λοιπόν βουλευτής με τον Συνασπισμό να παίρνει 4,60% και να βγαίνει τέταρτο κόμμα. Και στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 να καταλαμβάνει το αξίωμα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ο Τσίπρας πρωθυπουργός της χώρας.

Στη σύνοδο κορυφής υπογράφει ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που δεν έχει σχέση με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Οπότε παραιτείται τον Αύγουστο και κηρύσσει εκ νέου εκλογές, Σεπτέμβριο του 2015. Στις βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε το 2019, παραδίδει την πρωθυπουργία στον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, κι ο ίδιος επιστρέφει στη θέση του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία έχει συμμετάσχει σε  6 εθνικές εκλογές και σε 3 ευρωεκλογές, χώρια το δημοψήφισμα στο ενδιάμεσο. Με τούτα και με ‘κείνα, τα κεριά στη γενέθλια τούρτα έγιναν 47. 

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ