Τσαβούσογλου Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών: «Επεισόδιο» με αφορμή την Αγία Σοφία [vid]

Μοιραστείτε το:

Τον εκνευρισμό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε η τοποθέτηση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Συγκεκριμένα, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος. «Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί», δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της στην Αγκυρα.

Καταλήγοντας τόνισε: «Είναι το κοινό σπίτι των ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στο διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO». Τότε παρενέβη ο κ. Τσαβούσογλου για να απαντήσει: «Αν κατάλαβα σωστά η κ. Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ένα μνημείο πολιτισμού το οποίο θα είναι ανοιχτό στον καθένα. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ισπανία, συμφωνούν ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας προσθέτοντας: «Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να ανετράπη το καθεστώς μιας δικής της περιουσίας. Αν εξαιρέσουμε τα 86 χρόνια ως μουσείου, η Αγία Σοφία ήταν τζαμί από το 1453».

Εξαπέλυσε, δε, νέες βολές κατά της Ελλάδας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης –περιστατικό που καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου: «Αρμόζει στους Έλληνες να καίνε σημαίες».

Εικόνα από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Τουρκία: «Ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο» επεσήμανε, σε αυστηρό ύφος. «Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά έδειξε την αντίθεσή της στο Ισλάμ. Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα πρέπει να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδωσαν σημασία στη σημαία μας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Η ελληνική απάντηση

Με μια σκληρή, σύντομη αλλά ουσιαστική ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε:

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ