Ηράκλειο: 56χρονος βοσκός έκλεβε τα υδρόμετρα και ισχυρίζεται ότι έκανε κουδούνια για τα πρόβατα

Μοιραστείτε το:

Ηράκλειο:  Ο 56χρονος είχε απαλλοτριώσει τουλάχιστον δέκα υδρόμετρα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μίνωα-Πεδιάδος, αλλά συνελήφθη την Παρασκευή από τις αρχές Όπως φαίνεται, έκλεβε τα χάλκινα υδρόμετρα, τα έλιωνε, τα μετέτρεπε σε κουδούνια για τα πρόβατα και στη συνέχεια, σύμφωνα με το neakriti.gr, τα πουλούσε. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Ένα καλό υδρόμετρο κοστίζει γύρω στα 70 ευρώ ενώ ένα κουδούνι προβάτου δεν ξεπερνά τα 30. Αυτά βέβια θα τα κρίνει το… δικαστήριο

To σχετικό Δελτίο Τύπου της αστυνομίας αναφέρει: «Ο συγκεκριμένος ημεδαπός είχε προβεί στην τοποθέτηση χάλκινων αντικειμένων σε χυτήριο μετάλλων (καμίνι), επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9 υδρομετρητές, δύο σωλήνες σύνδεσης υδρομετρητών, 18 χάλκινα χειροποίητα ποιμενικά κουδούνια και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία».

Τα παραπάνω εντόπισαν οι αστυνομικοί έπειτα από έρευνα στο σπίτι και στο φορτηγό του 56χρονου.

Μάστιγα στην Κρήτη οι κλοπές μετάλλων

Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κλέβει για σκραπ. Πριν από δύο χρόνια βαρειές “καμπάνες” επιφύλασσε  η ελληνική Δικαιοσύνη σε τρεις Έλληνες, οι οποίοι έκλεβαν τηλεφωνικά καλώδια. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τους έκρινεένοχους και τους τρεις εν λόγω κατηγορούμενους, επιβάλλοντας στον κάθε έναν από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Επρόκειτο τότε για δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά, τα οποία – όπως είχε διαπιστωθεί από τις Αρχές – προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από επιταγές από σκραπ (εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων).

Υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος εκ των κατηγορουμένων άνοιγε τραπεζικό λογαριασμό κι εν συνεχεία προχωρούσε – την ίδια μέρα – στην κατάθεση ποσών, όπως 60.000 ή ακόμη και 80.000 ευρώ!

Οι Αρχές φέρονται να έφτασαν στα ίχνη της επίμαχης κομπίνας καθώς ένας από τους άνδρες που φέρονται να συμμετείχαν στις κλοπές των τηλεφωνικών καλωδίων έκανε, μερικές εβδομάδες μετά την εξιχνίαση των κλοπών από την ΕΛ.ΑΣ., κατάθεση ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.

Στόχος των επιτηδείων ήταν συνήθως προαύλια επιχειρήσεων. Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Απρίλιο του 2007 από την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι έκλεβαν, από αυλές επιχειρήσεων ή εξωτερικούς χώρους καταστημάτων ηλεκτρολογικών υλικών, κουλούρες με καλώδια (στροφεία ηλεκτρολογικού τηλεφωνικού καλωδίου από χαλκό).

Πώς στήνονταν η κομπίνα

Οι επιτήδειοι που εμπλέκονταν στις κλοπές, αφού ξάφριζαν τα καλώδια, εν συνεχεία τα τεμάχιζαν – ανά μέτρο – και τα έκαιγαν, προκειμένου να απομακρύνουν το πλαστικό και να μείνει μόνο το πολύτιμο μέταλλο. Εν συνεχεία, ο ένας εκ των ανδρών (ο έτερος που δεν εμπλέκεται στις κλοπές) μετέβαινε σε σκραπ, όπου πωλούσε τον χαλκό.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα. Η εν λόγω πράξη συνιστά κακούργημα. Η Έδρα έκρινε ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους.

Τελικά επέβαλε στον κάθε έναν από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ. Ωστόσο, αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις τους παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο.

Η εξιχνίαση

Πώς εξιχνιάστηκε, ωστόσο, το ξέπλυμα “βρόμικου” χρήματος από τις Αρχές; Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τριών κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει εντύπωση – για παράδειγμα – το ότι κάποιος από αυτούς άνοιγε τραπεζικό λογαριασμό και την ίδια ημέρα κατέθετε σ’ αυτόν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δύο από τους κατηγορούμενους άνοιξαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό και την ίδια μέρα κατέθεσαν σ’ αυτόν ποσό άνω των 75.000 ευρώ.
Όπως διαπιστώθηκε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα 35.000 ευρώ προέρχονταν από μεταφορά από έτερο τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο ένα ποσό περίπου 40.000 ευρώ προερχόταν από επιταγή που προήλθε από εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων. Τώρα βέβαια η περίπτωση του βοσκού με τα υδρόμετρα κουδούνια είναι σαφέστατα άλλης τάξης μεγέθους αλλά πολύ πιο πρωτότυπη

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ