Διαφημιστικές πινακίδες: Επανέρχονται δριμύτερες στο οδικό δίκτυο

Μοιραστείτε το:

Xωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τους Δήμους και τα συλλογικά όργανα η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και συναρμόδιων υπουργείων εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση που επαναφέρει το καθεστώς ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο.

Η ΚΥΑ, ορίζει τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης, μεταξύ των οποίων σε πλατείες και πεζοδρόμους που προβλέπονται από το νόμο. Ανάλογα με το χώρο που έχει καθοριστεί, για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, ορίζεται ο τύπος του διαφημιστικού πλαισίου, το μέγεθος και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις τοποθέτησής τους.

Συγκεκριμένα, «τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» φέρουν έως δύο ισομεγέθεις επίπεδες επιφάνειες, τοποθετημένες σε κατακόρυφο στύλο. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη κατακόρυφη διάσταση 3,00m και μέγιστη οριζόντια 4,00m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας της ωφέλιμης επιφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5m, ενώ το ανώτατο ύψος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,50m από το γύρω φυσικό έδαφος».

Στο άρθρο 4 (Πλατείες – Πεζόδρομοι) αναφέρεται ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων, με την ΚΥΑ να υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαο Παπαθανάση, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στηλιανή Μενδώνη, υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβανιό και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Όπως είναι επόμενη η συγκεκριμένη απόφαση πυροδότησε αντιδράσεις και αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η εν λόγω ΚΥΑ βγήκε υπό την πίεση εταιρειών.

Καθώς ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο από το 2009 έχει μειωθεί κατά 54,6%, οι διαφημιστικές εταιρίες, ιδιοκτήτριες των πινακίδων, έχουν πληγεί βαριά από την οικονομική κρίση καθώς οι διαφημιζόμενοι για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, έχουν περικόψει σημαντικά τις διαφημιστικές τους δαπάνες.

Ακύρωση της ΚΥΑ απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή του (απόγευμα Παρασκευής 24/7) ο Θοδωρή Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών και μέλους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την ΚΥΑ:

«Καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωσταντίνος Χατζηδάκης, Πολιτισμού & Αθλητισμού Στυλιανή Μενδώνη, καθώς και οι κ.κ. Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης, Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και Υποδομών & Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλλογιάννης, να ακυρώσουν αμέσως την υπ’ αρ. 46526/21.07.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με τίτλο «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης», η οποία εμμέσως πλην σαφώς, επαναφέρει το φαύλο καθεστώς ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο, που αποδεδειγμένα έχουν στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε τροχαία εγκλήματα, στο βωμό του κέρδους ανεύθυνων διαφημιστικών εταιριών, πολύ συχνά, σε συνεργασία και συναλλαγή με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αρμοδιότητα των οποίων επαναφέρει η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. Κι ας μην επικαλεστούν οι Υπουργοί τις διατάξεις του αρ. 11 του ν. 2696/1999 (Α΄57) όπως ισχύει, ακριβώς γιατί αυτές οι διατάξεις καθόλου δεν εμπόδισαν στην εφαρμογή τους, την εγκληματική αυθαιρεσία και τη συναλλαγή των κερδοσκόπων.

Αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει με επανειλημμένες αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τα κατοχυρώνει με τον πιο επαρκή τρόπο η Συνθήκη της Βιέννης, την οποία η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α., βάναυσα καταστρατηγεί. Εάν δεν θέλουν οι Υπουργοί να φέρουν το βάρος των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων σε βάρος πολιτών και της ανθρώπινης ζωής, να ακυρώσουν αμέσως την παραπάνω Κ.Υ.Α., διαφορετικά θα είναι συνένοχοι!».

Το θανατηφόρο δυστύχημα του 2005

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους διαφημιστικά πλαίσια έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπλοκή και πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.

Μάλιστα το ίδιο το Δημόσιο έχει κληθεί μόλις πριν από δύο χρόνια να καταβάλει αποζημίωση ύψους 350.000 στους συγγενείς άτυχου οδηγού που έχασε τη ζωή του από τέτοιου είδους εγκατάσταση. Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2018 ότι το ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται για τη μη αφαίρεση παράνομα τοποθετημένης διαφημιστικής πινακίδας, επί της λεωφόρου Κηφισίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 24χρονος, όταν το όχημά του εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε στην πινακίδα.

Το δυστύχημα είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2005. Ο νεαρός κινούνταν στην Κηφισίας με κατεύθυνση από την Αθήνα προς την Κηφισιά όταν στο ύψος της Helexpo το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε αρχικά σε 8 μεταλλικούς στύλους (κολωνάκια), οι οποίοι ήταν πακτωμένοι στο τσιμεντένιο δάπεδο του πεζοδρομίου της διαχωριστικής νησίδας.

Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφού είχε διανύσει 14,80 μ. από την πρώτη πρόσκρουση, ανετράπη και ακινητοποιήθηκε στη σιδερένια κολώνα, η οποία στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα. Το όχημα δίπλωσε στην κολώνα που στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα με αποτέλεσμα αυτή να πέσει στο πεζοδρόμιο. Ο οδηγός εξέπνευσε τέσσερις ώρες αργότερα.

Η αποξήλωση του 2010 έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες

Στις αρχές του Οκτώβρη του 2010, σχεδόν μία δεκαετία πίσω, είχε ξεκινήσει η αποξήλωση-απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων-εκτρωμάτων και από ιδιωτικούς χώρους.

Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης σε επί τόπου δήλωσή του επισήμανε πως η απαράδεκτη κατάσταση στους δρόμους με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, εκτός του ότι δίνει «μια τριτοκοσμική εικόνα» για την χώρα μας, παραβιάζει τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ