Μόρια προσφυγικό: Οι γυναίκες του καταυλισμού σπάνε τη σιωπή τους και εξηγούν γιατί ήρθαν και τι διεκδικούν [vid]

Μοιραστείτε το:

Γυναίκες που μένουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Δείχνουν τα πρόσωπα τους, σπάνε τη σιωπή τους και γίνονται όλες μία φωνή. Εξηγούν γιατί ήρθαν, πώς ζουν και τι διεκδικούν.

«Ήρθαμε γιατί οι βόμβες κατέστρεψαν τα όνειρα μας. Και τώρα είμαστε στη Μόρια χωρίς τα βασικά μας δικαιώματα. Περιμέναμε τόσο καιρό από τις κυβερνήσεις να δράσουν. Ήρθε η ώρα μας. Θα σας πούμε τις ιστορίες μας, από τη δική μας οπτική, με τα δικά μας συναισθήματα», λένε χαρακτηριστικά.

Το βίντεο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Women In Solidarity- WISH Lesbos.

«Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε την πρώτη μας ταινία. Γνωρίστε το Kino Wish, μια συλλογικότητα γυναικών κινηματογραφιστριών από τη Λέσβο (Ελλάδα). Ένα μικρό βίντεο αλλά ένα δυνατό μήνυμα. Μήνυμα γυναικών της Μόριας σε όλο τον κόσμο.

Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού επειδή αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθώς μας ήθελαν σιωπηλές και κλειδωμένες.

Αποφασίσαμε να χωρίσουμε τα πρόσωπα μας σε 4. Φοβόμασταν να δείξουμε τα πρόσωπα μας ή να εξηγήσουμε τα προβλήματα μας. Ενώ οι γυναίκες πήραν τα δικαιώματά τους σε πολλά άλλα μέρη, ειδικά στην Ευρώπη, εμείς δεν έχουμε δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας δικαιωμάτων.

Από τα παιδικά μας χρόνια μας είπαν να σκάσουμε εξαιτίας του ότι είμαστε γυναίκες. Εδώ μας θέλουν σιωπηλούς γιατί είμαστε πρόσφυγες. Αλλά χτίσαμε το κοινό μας πρόσωπο για να παρουσιάσουμε την κοινή πραγματικότητα των γυναικών στη Μόρια και να φωνάξουμε μαζί με αυτή την ταινία.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας».

«Νομίζαμε ότι ήμασταν άνθρωποι»

Με μία φωνή, γιατί έτσι είναι πιο δυνατές, γιατί έτσι ελπίζουν τουλάχιστον ότι θα ακουστούν περιγράφουν τις συνθήκες, την καθημερινότητα και την αντιμετώπιση τους στη Μόρια.

«Είμαστε το μέλλον μας , αλλά χάσαμε την ελπίδα μας. Νομίζαμε ότι ήμασταν άνθρωποι, τώρα μάθαμε ότι είμαστε πρόσφυγες. Είμαστε δυνατές, είμαστε μαζί, πιάνουμε η μία το χέρι της άλλης για να αλλάξουμε τη διάθεση μας».

Το παρελθόν και τα κατεστραμμένα όνειρα

«Ήρθαμε γιατί ψάχναμε ένα καλύτερο μέλλον, για τα δικαιώματα μας. Ήρθαμε για οι βόμβες κατέστρεψαν το παρελθόν, το παρόν και τα όνειρα μας. Ήρθαμε γιατί οι άνδρες ήθελαν να κλέψουν την ελευθερία μας». Στα πλάνα παίζουν σκηνές από ομάδες κατοίκων που εμπόδιζαν την αποβίβαση μεταναστών στη Λέσβο, που έβριζαν μία έγκυο προσφύγισσα που αναζητούσε μία ασφαλή στεριά.

Η ζωή στη Μόρια

Στα επόμενα λεπτά του βίντεο μας μεταφέρουν στο παρόν.

«Είμαστε στη Μόρια, σε ένα χώρο χωρίς τα βασικά μας δικαιώματα. Σε ένα χώρο που δεν μπορούμε να υψώσουμε τις φωνές μας, ως γυναίκες, ως άνθρωποι. Σε ένα χώρο που επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Είμαστε αυτές που υπομένουμε στις βιαιότητες». Δεν χρειάζεται να πουν περισσότερα. Αρκεί που δείχνουν πλάνα από τις βρύσες που δεν έχουν νερό, από τις βρώμικες τουαλέτες και από το συνωστισμό στα παραπήγματα.

«Είμαστε άρρωστες και ταλαιπωρημένες. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Ζητάμε την βοήθεια σας. Δεν είμαστε ασφαλείς ούτε εδώ», ακούγεται μια απελπισμένη μάνα που κρατά το μωρό της κουκουλωμένο στα χέρια της.

«Περιμέναμε τόσο καιρό από τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι. Τώρα είναι η ώρα μας. Το μοναδικό μας όπλο είναι να εκφραζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Θα πούμε την ιστορία από τη δική μας οπτική, με τα δικά μας συναισθήματα», καταλήγουν.

Το βίντεο κλείνει με τα ονόματα δεκάδων γυναικών της Μόριας που δεν σταματούν να ελπίζουν.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ