Κρήτη Τουριστικά Λεωφορεία: 25η ημέρα κινητοποιήσεων των οδηγών

Μοιραστείτε το:

Ο λόγος που απεργούν οι οδηγοί είναι επειδή διεκδικούν να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, με τους όρους του 2019. Το Σωματείο του Οδηγών «Ο ΕΡΜΗΣ» ξεκίνησε σήμερα με νέα 24ωρη απεργία που θα διαρκέσει έως και αύριο Κυριακή. Παράλληλα, πραγματοποιήθσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου, Γιώργος Μανουσάκης είπε: «Δυστυχώς, η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει ούτε τα χρόνια, ούτε την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που είναι εδώ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε».

Το μέλος Σωματείου, εδώ και 36 χρόνια, Θωμάς Σκεπάρνης τόνισε από την πλευρά του: «Δεν έχω ξαναζήσει αυτή την κατάσταση. Πάντα υπήρχαν δυσκολίες, αλλά εφέτος βρήκαν την ευκαιρία να μας διαλύσουν τη σύμβαση. Οι οδηγοί έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια για  να στηθούν και να αναστηθούν εταιρείες, και τώρα μας έχουν πετάξει σαν τα σκουπίδια εδώ. Δεν μας δίνουν σημασία. Απώτερος σκοπός τους είναι να διαλύσουν τη σύμβαση και να μας έχουν να δουλεύουμε όσο καιρό θέλουν αυτοί και με ό,τι λεφτά θέλουν».

Από τη μεριάς της η εργοδοσία με ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Αποκλείεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της απαράδεκτης συμπεριφοράς των απεργών στο αεροδρόμιο, εναντίον συναδέλφων τους που επιλέγουν να εργάζονται, με πράξεις ακραίας λεκτικής βίας, παρεμπόδισης κυκλοφορίας, φθορές σε οχήματα».

Το Σωματείο Οδηγών Ταξιδιωτικών Λεωφορείων «Ο Ερμής», ανταπαντά:

«Στο θέμα της απεργίας μας επιθυμούμε για την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης να ανακοινώσουμε ότι, από την αρχή των διαπραγματεύσεων προσπαθήσαμε να υπογραφεί η ίδια με την περυσινή. Η εργοδοσία κατέθεσε προτάσεις που αφορούν τις θεσμικές και οικονομικές μας κατακτήσεις, αυτές όμως δεν έγιναν σε ορθολογιστική βάση.

Δέχονται ότι οι προτάσεις τους περιείχαν μειώσεις, είναι όμως ψευδές ότι δεν τις αποδεχτήκαμε ως θέμα διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι μία. Η εργοδοσία στην ουσία θέλει να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη και να την στρέψει εναντίον μας, σε ένα εργασιακό αγώνα που γίνεται με πίστη, δύναμη, αποκρύπτοντας ότι ήταν κάθετοι, και οι συζητήσεις, όπως και οι αποφάσεις, που θα ακολουθούσαν την νέα Σύμβαση, θα αφορούσαν και τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την «προαποφασισμένη» απεργία, ενημερώνουμε πως ήταν απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης στις 22/06/2020. «Ζητούμε συγνώμη» που πήραμε το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η δημοκρατία στη χώρας μας σαν εργαζόμενοι… Με άλλα λόγια «μας κόβουν το νερό» προκειμένου να γονατίσουμε από την δίψα. Υπήρξαμε λογικοί και διαλλακτικοί. Υπήρξαν αδιάλλακτοι.

  • Να πληροφορήσουμε επίσης ότι, μέχρι σήμερα έχουμε δείξει την τουριστική μας συνείδηση, χωρίς να εμποδίζουμε τη διακίνηση των επισκεπτών μας.
  • Ρητά δηλώνουμε πως δεν υπάρχουν δολιοφθορές οχημάτων, βία κ.λπ., όπως αναφέρεται στο τελευταίο Δελτίο Τύπου τους»

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας ( ΟΣΜΕ) δηλώνει ότι «στηρίζει τον μεγαλειώδη αυτό αγώνα, με όλες της τις δυνάμεις». O πρόεδρος της ΟΣΜΕ, Θεμιστοκλής Άμπλας, βρέθηκε το Σάββατο στη συγκέντρωση λέγοντας: «Ο αγώνας αυτός ο οποίος στηρίζεται από όλο το νησί της Κρήτης θα είναι νικηφόρος».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς επισήμανε με αφορμή την κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων: «Είμαστε εδώ γιατί ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος. Διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους, διεκδικούν μια σύμβαση χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον.

Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι βλέπουν από απέναντι εργοδότες που βάζουν ζητήματα ακόμη και για μειώσεις είτε στα transfer και τα γεύματα, είτε και στο χρόνο εργασίας που κι αυτό είναι μείωση μισθού αναφορικά με τις επαναπροσλήψεις. Καλούμε να υπάρξει μια ηρεμία. Να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι πράκτορες την εταιρική Κοινωνική τους ευθύνη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Παίρνουμε πρωτοβουλίες. Μετά από παρέμβαση μας και με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ υπάρχει περίπτωση να γίνει συνάντηση επάνω στην Αθήνα, στο Υπουργείο, την Τετάρτη, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ