Τσαβούσογλου σε Μακρόν: «Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητα»

Μοιραστείτε το:

Αντέδρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και την ευρεία στήριξή του στις ελληνικές θέσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απώλεια της ουδετερότητας της Γαλλίας» και πρότεινε να ακολουθεί «ορθολογικές πολιτικές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της και να ακολουθεί διακριτικές, ορθολογικές πολιτικές».

Μήνυμα Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος κράτους-μέλους της ΕΕ

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» εκφράζει με ανάρτησή του στα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το μήνυμα του είναι σαφές «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». Καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».

Υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων» και υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Ολόκληρη η ανάρτηση Μακρόν

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. «Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως παράθυρο ελπίδας τις πρωτοβουλίες Μακρόν, ενώ χαρακτήρισε την Γαλλία ως τον πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιτέλους οι πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν πέτυχαν ώστε η Μεσόγειος να μην είναι ένας χώρος που θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας:

«Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, και να μην περιορίζεται απλά σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και όσα διαδραματίζονται σε Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Λιβύη καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά μέσα από τις πρωτοβουλίες φαίνεται μια αχτίδα ελπίδας από τους Ευρωπαϊκούς λαούς». Διαβάστε Αναλυτικά

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ