Πέτρος Κόκκαλης: Το κόστος της ανάκαμψης δεν πρέπει να βαρύνει τους πιο ευάλωτους

Μοιραστείτε το:

«Με το ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την πορεία της Ένωσης. Ωστόσο κατέστησε σαφές πως δεν θα κάνει αποδεκτή την πολιτική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 στην υφιστάμενη μορφή της», υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, σε ανακοίνωσή του, για το ψήφισμα που εξέδωσε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2020.

«Η κοινή αποδοχή ενός Ταμείου Ανάκαμψης όπου για πρώτη φορά η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μαζικές επενδύσεις με ευρωπαϊκό δάνειο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης για την ενωμένη Ευρώπη και ένα πολύ θετικό βήμα βραχυπρόθεσμα», προσθέτει ο κ. Κόκκαλης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ε 465 ψήφους σε σύνολο 682 ευρωβουλευτών, απέρριψε τη συμφωνία για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ, ασκώντας έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές, που αποφασίστηκαν κατά το τετραήμερο της πρόσφατης μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες. Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε –και η οποία έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων πλην ακροδεξιάς και συντηρητικών– απορρίφθηκαν οι προτάσεις των «27» για τις περικοπές, ενώ αντίθετα επιδοκιμάστηκε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, «κατά» ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ άλλοι 67 ψήφισαν «παρών».

Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου του 2020. Η  ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 στην Ολομέλεια, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους κάνοντας λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, με αφορμή την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως ουσιαστικά η Σύνοδος υπέκυψε στις απαιτήσεις της ομάδας των λεγόμενων «φειδωλών» που ψαλίδισαν κονδύλια για την υγεία, την έρευνα και το κλίμα.

Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και την επιδείνωση της αναλογίας επιχορηγήσεων – δανείων, όπως και για τη σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες διαφύλαξης του κράτους δικαίου. Στη διάρκεια συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής διατύπωσαν πολύ σοβαρές ενστάσεις για τις περικοπές που έγιναν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του καθορισμού του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-2027 .

Στο κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων, που θα αποτελέσει και τη θέση της Ευρωβουλής στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες βδομάδες με την Γερμανική Προεδρία της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν και χαρακτηρίζουν ιστορική την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω κοινού δανεισμού των κρατών μελών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις σχετικές περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021- 2027, στους τομείς της Έρευνας και του προγράμματος Erasmus.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης ένα σαφές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τους νέους ίδιους πόρους της ΕΕ, που θα προέλθουν από την επιβολή δασμών σε προϊόντα τρίτων χωρών, τη φορολογία των πολυεθνικών εταιριών του ψηφιακού τομέα ή ακόμη στους ρύπους. Με τα έσοδα από τους φόρους αυτής θα πληρωθεί το δάνειο του ταμείου ανάκαμψης. Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τώρα αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει και θα μπορούσε, εάν δεν ικανοποιηθεί, να απορρίψει τη συμφωνία για το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη για την Ευρώπη, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Oι πολίτες, οι εργαζόμενοι οι επιχειρήσεις, όλοι υποφέρουν και όλοι αγωνίζονται. Η πανδημία μάς έπληξε στην αρχή του έτους και όσο περνούσαν οι μέρες βλέπαμε να αυξάνονται οι ασθενείς και οι νεκροί και βλέπαμε την απειλή του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών» σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τόνισε ότι «ήταν ζοφερή η κατάσταση και λίγες οι επιλογές».

Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ήταν «μια ευρωπαϊκή πρόταση για να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, μια ευρωπαϊκή πρόταση για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη, το Νext Generation EU». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη δεν έχει βγει ακόμη από τις δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον βλέπει να χαράζει κάπου και να βγαίνει ένα φως. Αυτή την εβδομάδα δεν παραμερίστηκαν μόνο κάποια ταμπού και κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις. Είκοσι επτά κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δανειζόμαστε από τις κεφαλαιαγορές για να καταπολεμήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών από κοινού».

Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «το να συμφωνούν 27 κράτη μέλη για ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους χρειάζεται θάρρος, πολιτική βούληση, γιατί είναι πρόκληση και φυσικά κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο αλλά πάντα αξίζει να αγωνίζεσαι για να επιτύχεις κάτι που αξίζει τον κόπο».

Σαρλ Μισέλ

Η ΕΕ στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας» μέσω της επίτευξης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά μας κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μας συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία «η οποία επιτεύχθηκε ομόφωνα, 27 αρχηγοί κρατών έκαναν και υποχωρήσεις, έδωσαν και πήραν για να καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μια συμφωνία που είναι ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην ΕΕ».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι 750 δισ. ευρώ, 390 με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. με τη μορφή δανείων. «Αυτά τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο. Το 30% του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα δρομολογηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να πιάσουν τόπο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, «το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα σε σχέση με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στους διάφορους τομείς». Αναφορικά με το BREXIT, επεσήμανε ότι «προτείνουμε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού για το BREXIT. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι είτε με είτε χωρίς συμφωνία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στηρίξουμε τις χώρες και τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του BREXIT».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ