H παθιασμένη ομιλία της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ για κάθε γυναίκα – θύμα λεκτικής βίας [vid]

Μοιραστείτε το:

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ είναι η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συχνά γίνεται στόχος του Αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικανών. Αυτή τη φορά  έπεσε θύμα λεκτικής βίας του ρεπουμπλικανού Τεντ Γιόχο στο Καπιτώλιο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 31χρονη πολιτικός, έμπαινε στο Κογκρέσο για να ψηφίσει. Ο Τεντ Γιόχο την πλησίασε και άρχισε να τη βρίζει. Την αποκάλεσε «σιχαμένη», «τρελή», «γ******η σκύλα». Θα μπορούσε να την κοντράρει με επιχειρήματα για να εκφράσει την αντίθεση του με τις απόψεις της. Εκείνος όμως επέλεξε μια ευθεία σεξιστική επίθεση. Η νεαρή πολιτικός του απάντησε ότι είναι αγενής και απομακρύνθηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Γιόχο δεν σταμάτησε τη λεκτική βία ούτε όταν η Κορτέζ τον προσπέρασε.

Ο Γιόχο εξέδωσε ανακοίνωση την επόμενη ημέρα όπου ζητούσε συγγνώμη. Αρνιόταν, όμως πως έκανε χρήση αυτής της φρασεολογίας. «Ζητάω συγγνώμη αν εσύ κατάλαβες ότι εγώ εννοώ κάτι άλλο από αυτό που εννόησα. Απολογούμαι για τον απότομο τρόπο του διαλόγου που είχα με τη συνάδελφό μου από τη Νέα Υόρκη. Κανείς δεν δέχτηκε επίθεση ή εκφοβισμό. Ήταν μία σύντομη, απλή συζήτηση, έχουμε τις διαφορές μας», είπε. Από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, προσπάθησε να κάνει ένα βήμα πίσω. Από τη δήλωση του φαίνεται ότι δεν μετάνιωσε για την επίθεση του. Ίσως και να μην αναγνώρισε την ευθεία προσβολή εναντίον της Κορτέζ. Για να αποδείξει μάλιστα ότι δεν είναι μισογύνης ή σεξιστής επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει σύζυγο και κόρες… Θα φερόταν όμως με τον ίδιο τρόπο σε έναν άντρα πολιτικό; Θα τον έβριζε έτσι χυδαία;

Η Κορτέζ δεν άφησε λέξη να πέσει κάτω. Με μία παθιασμένη ομιλία απέρριψε τη συγγνώμη του υβριστή της και αποδόμησε το βασικό επιχείρημα της πατριαρχίας.

«Αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχει να κάνει με την κουλτούρα. Είναι η κουλτούρα της έλλειψης ατιμωρησίας, της αποδοχής της βίας και της γλώσσας κατά των γυναικών, τα οποία υποστηρίζονται από ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας».

Η Κορτέζ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να το αποδεχτεί. Εξήγησε πως έχει δεχτεί τέτοιες επιθέσεις και στο παρελθόν αλλά δεν θα το επιτρέψει ξανά και μάλιστα από συνάδελφό της στο Κογκρέσο: «Δεν μπορώ να επιτρέψω στις ανιψιές μου, δεν μπορώ να επιτρέψω στα κορίτσια των οποίων τα σπίτια πηγαίνω, δεν μπορώ να το επιτρέψω στα θύματα της λεκτικής βίας να υπομένουν κάτι τέτοιο. Να βλέπουν αυτή τη δικαιολογία, να βλέπουν το Κογκρέσο μας να το αποδέχεται σαν κάτι νόμιμο, να το αποδέχεται σαν συγγνώμη και να δέχεται τη σιωπή ως μια μορφή αποδοχής. Δεν μπορώ να επιτρέψω να συμβεί αυτό» σημείωσε.

«Είμαι κι εγώ κόρη κάποιου. Ο πατέρας μου, ευτυχώς, δεν ζει για να δει πως συμπεριφέρονται στην κόρη του… Η μητέρα μου όμως, αναγκάστηκε να δει όσα είπε για εμένα και είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η κόρη τους και πως δεν με μεγάλωσαν για να ανέχομαι βία από κανέναν άντρα…

Χρησιμοποιώντας αυτή την γλώσσα, μπροστά στους δημοσιογράφους, δίνει το δικαίωμα σε κάθε άντρα να την χρησιμοποιήσει ενάντια στην γυναίκα σου, στις κόρες σου, στις δικές σου γυναίκες και στέκομαι εδώ για να πω ότι αυτό είναι απαράδεχτο.»

Προσέθεσε μάλιστα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Γιόχο και τον άγαρμπο τρόπο του να χρησιμοποιεί την οικογένειά του ως «ασπίδα» για το λάθος του.

«Το ότι έχεις μια κόρη, δεν σε κάνει αξιοπρεπή. Το ότι έχεις γυναίκα δεν σε κάνει τίμιο. Το να συμπεριφέρεσαι στον κόσμο με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε κάνει αξιοπρεπή. Μπορείς να είσαι ισχυρός άντρας και να απειλείς γυναίκες», είπε. «Μπορείς να έχεις κόρες και να απειλείς γυναίκες, χωρίς τύψεις. Μπορείς να είσαι παντρεμένος και να απειλείς γυναίκες. Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες και να προβάλλετε μια εικόνα στον κόσμο, αυτή του οικογενειάρχη, ενώ απειλείτε γυναίκες, χωρίς τύψεις, και με αίσθηση ατιμωρησίας. Συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτήν τη χώρα», αναδεικνύοντας τον μισογυνισμό ως πρόβλημα της αμερικανικής κοινωνίας εν γένει.

«Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος απολογείται «όχι για να μην εκτεθεί, όχι για να μην χάσει ψήφους. Απολογείται ειλικρινά για να αναγνωρίσει και να αποκαταστήσει το κακό που προκάλεσε, ώστε να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε», κατέληξε.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ δεν ύψωσε τον τόνο της φωνής της. Δεν σήκωσε το χέρι της, ούτε κατέφυγε σε βρισιές. Με ψυχραιμία υποστήριξε κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα λεκτικής βίας και έδωσε μια αποστομωτική απάντηση σε κάθε σεξιστή…

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ