ΕΥΠ: Τροπολογία αποψιλώνει την υπηρεσία – «Ανεπαρκής ο Κοντολέων για το εθνικό έργο» λέει ο σύλλογος υπαλλήλων

Μοιραστείτε το:

ΕΥΠ: Αφορμή της νέας ανακοίνωσης του συνδικαλιστικού οργάνου της πιο ευαίσθητης υπηρεσίας της χώρας είναι και πάλι η αφαίρεση από την ΕΥΠ της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών  (παλαιότερα Έ Διεύθυνση) με την ταυτόχρονη μεταφορά της  στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι υπάλληλοι της υπηρεσίας:

«Γιατί τώρα; Γιατί έτσι;

Απορούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει αυτό το νευραλγικό τομέα της υπηρεσίας και ταυτόχρονα να καυχιέται στον Τύπο για τις επιτυχίες της.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές σταματήστε τα πειράματα και ενεργοποιήστε όλες τις δυνάμεις της ΕΥΠ ώστε να οχυρωθεί η χώρα στον τομέα της ασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΠ είναι υπεύθυνοι εκτός των άλλων της εθνικής Ασφάλειας της εδαφικής ακεραιότητας και του Εθνικού πλούτου της χώρας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση παραχώρησης της Δ.Η.Π στο ΓΕΕΘΑ και να απαλλάξει των καθηκόντων του τον κ. Κοντολέοντα γιατί είναι ανεπαρκής να στηρίξει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Το θέμα ανέδειξε ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Γιάννης Ργακούσης με σχετικές αναρτήσεις του

Αυτές τις κρίσιμες εθνικά στιγμές, δεν έχει όρια η προσωπική πολιτική ευθύνη του κ.Μητσοτάκη για την πρωτοφανή κρίση που…

Gepostet von Giannis Ragkousis amDonnerstag, 23. Juli 2020

Η επίμαχη τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την ψηφισθείσα εν τέλει τροπολογία διευκρινίζεται ότι στόχος της ρύθμισης είναι «ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασής της σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πόρους απαραίτητους για την τεχνολογική ανάπτυξη». Αναφέρεται επίσης ότι «η μεταφορά πραγματοποιείται ώστε το σύνολο των συναφών ηλεκτρονικών μονάδων να βρίσκεται υπό τη διοίκηση ενός φορέα προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και να διασφαλισθεί περαιτέρω η εθνική Ασφάλεια» Το δεύτερο άρθρο που προκαλεί αντιδράσεις προβλέπει την ίδρυση Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνολογίας με δυνατότητα να χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εργαλείων. «Η συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλλει στη δημιουργία δικών της τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να ενδυναμωθεί η επιχειρησιακή της ανεξαρτησία» διευκρινίζεται στην τροπολογία που ψηφίστηκε και γυρίζει την συγκεκριμένη διεύθυνση εκεί που ήταν πριν το 1986!

Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων

Υπάλληλοι ΕΥΠ: Πισωγύρισμα και ιδιωτικοποίηση

Πριν μία εβδομάδα με αφορμή την επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση είχαν αρχίσει τις διαμαρτυρίες λέγοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους:

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά την Παρασκευή (σ.σ 17/7/2020), αν και έπρεπε να αποτελέσει – λόγω της σημασίας της- αντικείμενο ξεχωριστού σχεδίου νόμου, επιχειρείται ο «εκδημοκρατισμός της ΕΥΠ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αποψίλωση της ΕΥΠ και όχι για τον εκσυγχρονισμό της. Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος και παραπλανητικός.

1) Η νευραλγικής σημασίας Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ, μαζί με το προσωπικό της και την υποδομή της, κεντρική και περιφερειακή μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται ως νέα αυτοτελής Δ/νση στο ΓΕΕΘΑ. Ένα πρώτο ζήτημα που τίθεται εδώ πέρα είναι γιατί, εφόσον μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις της εν λόγω Δ/νσης από την ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τελικά οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι, εντάσσονται στη νέα Δ/νση σε προσωποπαγείς θέσεις. Γιατί να μην παραμείνουν στις οργανικές τους θέσεις, εφόσον μεταφέρονται και αυτές μαζί με τους ίδιους;

Για μας είναι ξεκάθαρο. Αυτό γίνεται προκειμένου να τους λύσει τα χέρια στην αναδιοργάνωση της Δ/νσης που τώρα μεταφέρεται με την κατάρτιση νέου οργανογράμματος και την πρόβλεψη οργανικών θέσεων, που δεν είναι βέβαιο ότι θα τις καταλάβουν οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι, αλλά στρατιωτικοί προφανώς.

2) Ένα δεύτερο ζήτημα που τίθεται είναι, αφού οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι θα κάνουν στο ΓΕΕΘΑ την ίδια δουλειά που κάνουν και τώρα στην ΕΥΠ (αυτό αναφέρει η τροπολογία), γιατί να μην διατηρήσουν θεσμικά και το επίδομα υψηλής ευθύνης. Είναι κατ’ αρχήν αντιφατικό να μιλάτε για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, όταν αποκόπτετε μια υπηρεσία αιχμής σε άλλο υπουργείο, την ίδια στιγμή που ιδρύεται ένα κέντρο, το οποίο θα μπορούσε ακριβώς να χρησιμεύσει για να εκσυγχρονίσει τη ΔΗΠ. Γι’αυτό σας καταγγέλλουμε για ψευδεπίγραφη τροπολογία. Εξάλλου είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη μετατροπή της ΕΥΠ σε ερευνητικό κέντρο που θα μπορεί να χρηματοδοτείται από φορείς εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, για λόγους ασφαλείας, αλλά και ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας.

Με τον τρόπο αυτό ιδιωτικοποιείτε μερικώς ένα νευραλγικό κομμάτι της ΕΥΠ. Μέσω του ειδικού λογαριασμού, θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με ιδιώτες την ίδια στιγμή που θα μπορείτε να χρηματοδοτείσθε από μη κρατικούς φορείς και μη ελληνικούς.

Στη μεταπολίτευση πετύχαμε να δημοκρατικοποιήσουμε και πολιτικοποιήσουμε την ΕΥΠ. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια του παρελθόντος. Η μετακίνηση της ΔΗΠ στο Στρατό είναι πισωγύρισμα και ανιστόρητη ενέργεια.

Καλούμε τη Δκση να δεχθεί τις προτάσεις του ΔΣ και του Συλλόγου και της ΓΣ.

Τι λέει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών κυρίως στρατιωτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου η υπαγωγή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποτελεί κίνηση «εξορθολογισμού». Επίσης για την εμπλοκή ιδιωτών αναφέρουν ότι «για να μπορέσει η ΕΥΠ να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. είναι προϋπόθεση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, όπως προβλέπει το άρθρο 3 της τροπολογίας».

Η αλήθεια είναι ότι σε μία περίοδο που η πολιτική ζωή της χώρας κατακλύζεται από κασέτες, η κυβέρνηση διαγιγνώσκοντας  χρόνιες αδυναμίες και κενά στην υπηρεσία προχωρά σε ακρωτηριασμό της ΕΥΠ. Η αναστάτωση αυτή δε συμβαίνει στην πιο δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πιο κρίσιμη υπηρεσία της ΕΥΠ, περνάει στις Ένοπλες Δυνάμεις που θεωρούνται ένα περιβάλλον «υγιέστερο» όπως χαρακτηριστικά λέει στο flash.gr πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αλλά προσεγγίζει τις εξελίξεις με την κυβερνητική οπτική

Όλη αυτή η κατάσταση βέβαια εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια η υπηρεσία και κυρίως ποιος ωφελήθηκε (και πολιτικά) από την συγκεκριμένη κατάσταση.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ