46η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Σε «κλειστό κύκλο» η δεξίωση στο Προεδρικό – Η φετινή πρωτοτυπία

Μοιραστείτε το:

Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, μόλις 500 άτομα, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί απόψε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η καθιερωμένη δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.

Παρόντες οι αφανείς «ήρωες» της πανδημίας

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι στην καθαριότητα, υπάλληλοι delivery, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, καθώς και πυροσβέστες. Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες, που υπήρξαν οι «ήρωες» της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο πρόσωπο των οποίων η Προεδρία επιθυμεί να τιμήσει όλους εκείνους που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.

Επίσης, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Η πορεία στον χρόνο

Η δεξίωση καθιερώθηκε το 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και χαρακτηρίστηκε όχι κυρίως από την λιτότητά της, αλλά από την έλλειψη όσων αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Η πρώτη δεξίωση, μάλιστα, έγινε στην Πνύκα, ενώ όλες οι υπόλοιπες στο Προεδρικό Μέγαρο. Η 24η Ιουλίου είχε καθιερωθεί ως αργία για το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ σε κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα είχε κηρυχθεί στάση εργασίας.

Μετά το 1981 και, κυρίως, μετά το 1985 οπότε και εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, το life style είναι εκείνο που σταδιακά κυριαρχεί στις δεξιώσεις αφαιρώντας από το γεγονός την πολιτική του διάσταση. Μπορεί ο διάδοχός του Κάρολος Παπούλιας να έστειλε προσκλήσεις σε αντιστασιακούς, ωστόσο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, η αντίστροφη μέτρηση για την παραφθορά της καθιερωμένης δεξίωσης είχε ξεκινήσει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Μιλτιάδη Έβερτ σε δεξίωση για την 20η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Το 2011, ενώ η χώρα ταλανίζονταν από την οικονομική κρίση, υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το εάν η δεξίωση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Τελικά έγινε, αλλά στους προσκεκλημένους σερβίρονταν μόνο …πορτοκαλάδα!
Την επόμενη χρονιά, όμως, το 2012, η δεξίωση, με απόφαση του Κάρολου Παπούλια, δεν πραγματοποιήθηκε καν και αντί αυτής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε μόνο στεφάνι στο μνημείο της ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέφερε το 2016 τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η δεξίωση όμως είχε μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Οι προσκεκλημένοι δεν θα συνοδεύονται από συζύγους και αυτό ισχύει ακόμα και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αντιστασιακών που προσκαλούνται.

Το 2018 η δεξίωση δεν πραγματοποιείται λόγω της φωτιάς στο Μάτι και της εκατόμβης των νεκρών, ενώ το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει πλέον ως πρωθυπουργός, καθώς κέρδισε τις εκλογές τρεις εβδομάδες πριν, στις 7 Ιουλίου.

Το δώρο του Τασούλα στους βουλευτές

Με την ευκαιρία της 46ης επετείου αποκατάστασης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας προχώρησε σε μια συμβολική συλλεκτική εκδοτική ανατύπωση και την προσέφερε σε όλους τους βουλευτές.

Πρόκειται για τους «300 της Βουλής των Ελλήνων», μια έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», του 1976.

Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες, σύντομα βιογραφικά, διευθύνσεις γραφείων και τηλέφωνα των «300» της πρώτης μεταπολιτευτικής Βουλής των Ελλήνων του 1974. Στην ουσία είναι ένας «κατάλογος»-τεκμήριο Ιστορίας, που ανατυπώθηκε με την ευγενική άδεια της «Καθημερινής», που είχε πρωτοεκδοθεί τον Ιανουάριο του 1976 και που είχε επανεκδοθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ