Τουρκική NAVTEX: Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή

Μοιραστείτε το:

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς, όπως φαίνεται, παρά τις παρεμβάσεις και τα τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν από ξένους ηγέτες, η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη, ενώ στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός -αν και με καθυστέρηση- μετά τα πυρά Τσίπρα στη Βουλή ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου και αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου, στο γραφείο του στη Βουλή  προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ειδικότερα, κατόπιν επικοινωνίας που είχε ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών και ορίστηκαν οι εξής συναντήσεις για αύριο:

Στις 12:30, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
Στις 18:15, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
Στις 19:30, με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 9:30.

Οι επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ανακοινώθηκαν εν μέσω της νέας έντασης στα ελληνοτουρκικά που πυροδότησε η ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή ερευνών στον θαλάσσιο χώρο νοτίως και ανατολικώς του Καστελόριζου από χθες έως τις 2 Αυγούστου.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Αφού επί μήνες αρνείται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, απαξιώνει την Εθνική Αντιπροσωπεία αρνούμενος να την ενημερώσει, απαξιώνει ακόμη και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, καθώς δεν συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, υπό τη πίεση της παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή, να ανακοινώσει πως θα ενημερώσει την Πέμπτη τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα» σχολίασε η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο». «Εκτός εάν θεωρεί ότι αρκεί ως ενημέρωση των βουλευτών η απίστευτη αποστροφή του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, ότι «αιφνιδιάσαμε την Τουρκία!»» προσθέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε «βαρύ» κλίμα λόγω Παπαγγελόπουλου η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα καθώς χθες παραπέμφθηκε από το κυβερνών κόμμα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και αποχώρησε από την διαδικασία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο τετ α τετ που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να επισημάνει την χρονική συγκυρία της παραπομπής του πρώην υπουργού της Κυβέρνησης του, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους γεγονότα διχάζουν τον ελληνικό λαό.

Άλλωστε και χθες από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας: «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό»

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συντηρεί αμείωτη την ένταση. Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας.

Επιπλέον το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο άρθρο 4, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε χώρες που αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της να πλήξουν το περιβάλλον αστάθειας και σταθερότητα.

Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με ενημέρωση πηγών του ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα μονάδες και Μέσα των ελληνικών δυνάμεων εξακολουθούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών.

Από την πλευρά της η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία ακυρώνει την παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Διαβάστε περισσότερα: «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» οι έρευνες του Oruc Reis απάντα η Άγκυρα – Με Αντι-NAVTEX απαντά Ελλάδα και Κύπρος

Τουρκική Navtex – ΓΕΕΘΑ: Παραμένουν στο Αιγαίο τα τουρκικά Πολεμικά

Το δημοσίευμα της «Bild» για αποτροπή θερμού επεισοδίου με παρέμβαση Μέρκελ

Αίσθηση προκαλεί πάντως δημοσίευμα της «Bild» που προσέδωσε δραματικό χαρακτήρα στη χθεσινή διπλή παρέμβαση Μέρκελ, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για αποτροπή θερμού επεισοδίου την ύστατη ώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. «Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη», αναφέρει η «Bild». «Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία!

Τουρκική Navtex: Η Μέρκελ σταμάτησε τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, λέει η Bild

Αλλαγή πορείας για τον τουρκικό στόλο…

Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Μητσοτάκης <a href='https://www.flash.gr/tag/poitin' title='ΠΟΥΤΙΝ'>Πούτιν</a>: Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Αγία Σοφία”></p>
<h2>Οι επαφές Μητσοτάκη</h2>
<p>Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο<strong> <a href=Άγκελα Μέρκελ για τις ενέργειες της Τουρκίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες το απόγευμα. Επίσης όπως έγινε γνωστό η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, με τον κ. Μητσοτάκη συζήτησαν για «τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας» καθώς και για κοινές δράσεις εν όψει και της συνάντησης που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την Ορθοδοξία.

Στη ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

«Άδειασε» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μενέντεζ

Δριμεία κριτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, για την ανακοίνωση, με την οποία η υπηρεσία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα» ύδατα όταν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τυχόν σχέδια επιχειρήσεων στο Καστελόριζο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που “αμφισβητεί” αυτά τα νερά είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση πάνω τους», έγραψε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε, συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη, μετά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ