Ταμείο Ανάκαμψης: Ηχηρό “όχι” της Ισπανίας στις περικοπές συντάξεων στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων

Μοιραστείτε το:

Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά για τη νέα συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής έρχονται από τη Μαδρίτη με την ισπανίδα υπουργό Εργασίας να τονίζει ότι η κυβέρνησή της δεν θα κόψει συντάξεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης. Η Γιολάντα Ντίαθ δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου της χώρας και δεν θα μειώσει τις συντάξεις του δημοσίου μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Τα σχόλιά της απηχούν αυτά που είχε κάνει νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία σκοπεύει να προβεί στην μεταρρύθμιση του εργατικού της δικαίου για να μειωθεί το ποσοστό διαρθρωτικής ανεργίας στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της που συνδέονται με την αποδέσμευση των πόρων ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα τηρήσουμε την κυβερνητική συμφωνία επειδή αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε η υπουργός Εργασίας στον ραδιοσταθμό SER, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συμφωνία της ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τη συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον εταίρο του, το Unidas Podemos, για την μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου του 2012. Η Ντίαθ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διορθωθεί αυτό που χαρακτήρισε «τεράστια επισφάλεια» στην αγορά εργασίας της Ισπανίας και η υποτίμηση των μισθών σε αυτή, αλλά υπογράμμισε ότι αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν σε συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις επιχειρηματικές ενώσεις. Στην ερώτηση αν οι συντάξεις του δημοσίου θα μειωθούν ως συνέπεια της συμφωνίας της ΕΕ, αυτή απάντησε: «Όχι».

Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθιστώντας πιο εύκολη την μείωση αποδοχών και λιγότερο δαπανηρή την απόλυση εργαζομένων. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης αυτής επιχειρηματολογούν ότι βοήθησε να μετατραπεί η Ισπανία σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, αλλά οι επικριτές της δηλώνουν ότι υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και προωθεί τη δημιουργία πιο επισφαλών χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας. «Η αποστολή που έχουμε είναι να φέρουμε εις πέρας μεταρρυθμίσεις με την συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας», δήλωσε χθες Τετάρτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta η Γκονθάλεθ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στην νομοθεσία.

Το ποσοστό των ανθρώπων στην Ισπανία που έχουν καταχωρηθεί ως άνεργοι αυξήθηκε κατά 0,13% τον Ιούνιο από ότι ήταν έναν μήνα νωρίτερα ή κατά 5.017 ανθρώπους, με 3,86 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας μετά την άρση της καραντίνας που είχε επιβληθεί λόγω κορονοϊού. «Είναι μια σπουδαία συμφωνία. Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Ε.Ε.». Με εμφανή ικανοποίηση υποδέχτηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ευρωπαϊκή σύνοδος για το πακέτο διάσωσης λόγω Covid-19. Αλλά και ο έτερος, «ριζοσπαστικότερος» κυβερνητικός εταίρος, ο αρχηγός του Podemos και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη συμφωνία. Την αποκάλεσε «θετική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Ισπανία» και σχολίασε ότι «δίνει ανάσα οξυγόνου στο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Παρ’ όλο που, όπως παραδέχτηκε, η συμφωνία δεν φτάνει τόσο μακριά όσο θα ήθελε ο ίδιος, κρίνει ότι «πηγαίνει στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση απ’ ό,τι είδαμε την τελευταία δεκαετία». Ο Ιγκλέσιας μάλιστα τόνισε πως η συμφωνία «όχι μόνο δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση συνασπισμού να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματός της, αλλά και θα αποτελέσει τεράστια βοήθεια για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανάκτηση των δικαιωμάτων και στην ανοικοδόμηση του δημόσιου τομέα».

Το αν θα επαληθευτεί ο ενθουσιασμός του Πάμπλο Ιγκλέσιας θα φανεί στην πράξη. Προς το παρόν, η Ισπανία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις πληγές που άνοιξε ο κορονοϊός στην οικονομία, αλλά και την ανησυχητική αναζωπύρωσή του σε ορισμένα σημεία της χώρας. Από τις 21 Ιουνίου, οπότε έληξε σε εθνικό επίπεδο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη χώρα έχουν καταγραφεί 18.564 νέα κρούσματα και 201 θετικές εστίες. Η ιστοσελίδα Publico ανέφερε ότι κατά τον πρώτο μήνα της «ελευθερίας» ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 400% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο.

Η δε El Pais σημείωνε χθες, επικαλούμενη στοιχεία από την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο όπου παρατηρείται η ταχύτερη εξάπλωση του κορονοϊού: 27,39 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν στις 3 Ιουλίου η αναλογία ήταν στο 8,76.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ