Αγία Σοφία τζαμί: Έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή και το σόου Ερντογάν [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, στην Κωνσταντινούπολη όλα είναι έτοιμα για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020 στην Αγία Σοφία, στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, το οποίο είναι γεμάτο συμβολισμούς, γεγονότα και μύθους τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο. Πυρετώδεις ήταν τα τελευταία 24ωρα οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται εκ νέου τον ναό την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ιστορική ημέρα». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Ερντογάν ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών,  λίγες ώρες πριν τη «φιέστα» του και την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανάρτησε ένα βίντεο 5:36 λεπτών στο οποίο ακούγεται ένα τραγούδι σε 9 γλώσσες λαών με μουσουλμανικό πληθυσμό, μεταξύ άλλων Σουαχίλι, μπενγκάλι, αραβικά, αλβανικά, βοσνιακά, αφγανικά, κιργιζιανά, τούρκικα αλλά και… κουρδικά. Το τραγούδι καλεί τους Ισλαμιστές να συσπειρωθούν και θα προσευχηθούν όλοι μαζί.

Διαβάστε: Αγιά Σοφιά New York Times: Πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη

Η μουσουλμανική προσευχή έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της Τουρκίας.  Πετρόλ χαλιά έχουν τοποθετηθεί στο δάπεδο του ναού για τη μουσουλμανική προσευχή. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες, ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει τοποθετηθεί η τουρκική σημαία στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, ενώ πλέον η ταμπέλα γράφει «μεγάλο τζαμί». Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν και αξιωματούχους, και μετέβη αμέσως στην Αγία Σοφία προκειμένου να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες. Σε φωτογραφίες που ανάρτησε στο Twitter Τούρκος δημοσιογράφος φαίνεται πως τοποθέτησαν οι τουρκικές Αρχές τριγωνικά υφάσματα στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.

Δείτε πως ήταν ο θόλος στην κόγχη του μνημείου πριν την παρέμβαση:

Παράλληλα, φαίνεται πως έχουν καλύψει την βορειοανατολική πλευρά του ναού με ένα μπορντό παραβάν, το οποίο έχει επάνω του στίχους από το Κοράνι.


Η γενική άποψη του ναού, όπου φαίνεται η βορειοανατολική πλευρά (αριστερά) που καλύφθηκε με το μπορντό παραβάν.

Η φιέστα

Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ώς 1.500 άτομα στις 24 Ιουλίου. Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Πρόσκληση και στον… Πάπα

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί. Ο Πάπας είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία», είπε. «Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Η Αγία Σοφία στη συζήτηση Μητσοτάκη – Πούτιν

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μία σειρά ζητημάτων και εξετάστηκαν ουσιαστικοί τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσο-ελληνικής αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς. Συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Επ’ αυτού υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε δε η σημασία της διατήρησής της ως κοινής ιδιοκτησίας του ανθρώπινου είδους και ως συμβόλου ειρήνης και αρμονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει μια ολιγομελή ομάδα εργασίας παρουσία της UNESCO, ώστε μέσα σε διάστημα δέκα ημερών να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, που θα αναδείξει διεθνώς τον κίνδυνο της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Για το θέμα αυτό συζήτησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν την Τετάρτη, παρουσία της εκπροσώπου της UNESCO στην Ελλάδα, Μαρίας Διαμαντοπούλου.

Ιερώνυμος

Mε απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραστεί, στις 20:00, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

«Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ