Διεθνής οργάνωση εργασίας: Ο κορονοϊός φέρνει μία «πρωτοφανή κρίση»

Μοιραστείτε το:

Η πανδημία του κορονοϊού και η καθολική σχεδόν καραντίνα σε πολλές χώρες είχε ως αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί στην ύφεση, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ως δυσοίωνες. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ ανέφερε ότι η πανδημία έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε μία «πρωτοφανή κρίση».

Αυτή την άποψη διατύπωσε στη σύνοδο κορυφής της ILO, όπου θα απευθύνουν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για μία συνολική προσέγγιση που θα αντιμετωπίσει την πανδημία: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για μία επιλογή μεταξύ της υγείας ή των θέσεων απασχόλησης και της οικονομίας. Αυτά είναι συνδεδεμένα: είτε θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα ηττηθούμε σε όλα τα μέτωπα».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στη σύνοδο ότι ο κόσμος έχει ειδικό καθήκον να προστατεύσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης και αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους: «Είναι κοινό καθήκον μας να προστατεύσουμε εκείνους που μας προστατεύουν».

Η ILO ανέφερε πως οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι «εξαιρετικά αβέβαιες». Σημείωσε, δε, πως και η προβλεπόμενη ανάκαμψη δεν θα είναι ικανοποιητική ώστε να επανέλθει η απασχόληση στα επίπεδα προ της πανδημίας. Τέλος, η οργάνωση του ΟΗΕ υπογράμμισε πως η μείωση των ωρών εργασίας παγκοσμίως ήταν «σημαντικά χειρότερη απ’ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως» στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Κομισιόν: Στο -9% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, στο β’ τρίμηνο το μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό

Σε αναθεώρηση των προηγούμενων της εκτιμήσεων προχώρησε στις θερινές της προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμώντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος λίγο μικρότερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στην εαρινή έκθεση (9% αντί 9,7%), ενώ και η ανάκαμψη την επόμενη χρονιά θα είναι επίσης αρκετά χαμηλότερη (6% αντί 7,9%).

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ