Brexit επιπτώσεις: «Έτοιμοι για αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία», διαμηνύει ο Τζόνσον στη Μέρκελ [vid]

Μοιραστείτε το:

Σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε. φέρεται πως είναι διατεθειμένος να κρατήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, στη μετά Brexit εποχή. Ο Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα, δεν δείχνει να πτοείται από τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως ένα αδιέξοδο θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε μία ήδη αποδυναμωμένη, από την πανδημία του νέου κορονοϊού, οικονομία. Τα χρονικά όρια στενεύουν με τη μεταβατική περίοδο για την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. να εκπνέει στα τέλη του έτους.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπογραφεί μία εμπορική συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η αιφνίδια υποβολή υψηλών δασμών και συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές, όπως και αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε συνομιλία που είχε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, ο κ. Τζόνσον με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, διεμήνυσε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει και χωρίς εμπορική συμφωνία. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές του Brexit είχαν άτυπες συνομιλίες σε δείπνο.

Τα «αγκάθια»

Τα σημεία στα οποία παρατηρείται δυστοκία στις διαπραγματεύσεις είναι τα δικαιώματα των αλιέων, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της Ε.Ε. στη βρετανική νομοθεσία, αλλά και το πόσο πολύ μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες της η Βρετανία, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε στην Άνγκελα Μέρκελ τη δέσμευση του Λονδίνου στο να εργαστεί σκληρά με στόχο την έγκαιρη κατάληξη σε συμφωνία. Ωστόσο, σημείωσε παράλληλα πως η Βρετανία θα είναι έτοιμη να φύγει μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου «σε όρους Αυστραλίας», εάν δεν καταστεί εφικτή μία εμπορική συμφωνία». Με τη φράση «σε όρους Αυστραλίας» η βρετανική κυβέρνηση εννοεί το no deal, δηλαδή την αδυναμία επίτευξης μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Φωτιά» τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές

Αυξάνονται τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θελήσουν να σπουδάσουν στη Βρετανία, από το ακαδημαϊκό έτος 2021. Την είδηση επιβεβαίωσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, ίσχυε το ίδιο καθεστώς για τους φοιτητές από χώρες της ΕΕ με τους ομολόγους τους Βρετανούς.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι φοιτητές είχαν πρόσβαση, εφόσον το επιθυμούσαν, σε κρατικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου για να πληρώσουν τα δίδακτρα. Το Brexit, που θα γίνει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου, άλλαξε τα δεδομένα. «Μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ελβετοί δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομική υποστήριξη από το Student Finance England για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021 / 22», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της προς το κοινοβούλιο η αρμόδια για τα βρετανικά πανεπιστήμια υπουργός, Μισέλ Ντόνλαν.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ