Μάτι φωτιά: Απέρριψε ο Εισαγγελέας το αίτημα για κακουργηματική δίωξη

Μοιραστείτε το:

«Όχι» είπε ο Εισαγγελέας στο αίτημα του Ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακούργημα σε κάποιους από τους κατηγορούμενους στη δικογραφία για την τραγωδία στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια. Ο Ανακριτής ζήτησε προ ημερών, κάνοντας επίκληση των νεότερων καταθέσεων, την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμενους πυροσβέστες και μερικά ακόμη πρόσωπα.

Κατά την κρίση του Εισαγγελέα ωστόσο, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αντιθέτως, υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ο Εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα γεγονότα στο Μάτι. Μετά την απορριπτική διάταξη του Εισαγγελέα, ο Ανακριτής, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο.

Η πυρκαγιά στο Μάτι είχε απολογισμό 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2019 είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 20 ατόμων (πολιτικών προσώπων και επιχειρησιακών παραγόντων). Μετά από πολύμηνη έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για: εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια. Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε σε Ανακριτή, ο οποίος πραγματοποιεί εξονυχιστική έρευνα, συλλέγοντας όλο αυτό το διάστημα πρόσθετα στοιχεία που μπορεί να φωτίσουν ακόμα περισσότερο όλα όσα έγιναν την αποφράδα εκείνη ημέρα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ