Δεκαετές ομόλογο: Αυτός είναι ο λόγος υποχώρησης σε χαμηλά Φεβρουαρίου

Μοιραστείτε το:

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε σήμερα στο 1,129%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αναλυτές ανέφεραν ότι στο ευρύτερο κλίμα συνέβαλε το γεγονός ότι η Ευρωζώνη συμφώνησε σήμερα σε νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά σημείωναν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν αυτός ο λόγος που οδήγησε στη μείωση της απόδοσης.

Αναλυτής για τα επιτόκια της Commerzbank τόνισε τη δυσκολία ερμηνείας των καθημερινών κινήσεων των ελληνικών ομολόγων, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το ύψος των αγορών που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και της χαμηλής ρευστότητας της ελληνικής αγοράς. «Δεν θεωρώ ότι υπήρξε κάποια έκπληξη με τα μέτρα αυτά (για την ελάφρυνση του χρέους)», τόνισε ο αναλυτής.


ESM: Μεταβιβάζει στην Ελλάδα το ποσό των 644 εκατ. ευρώ

Την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012, που αφορά στην περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2020 και αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,64 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, αποφάσισε το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup τον προηγούμενο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη – μέλη, επηρεάσθηκε αρνητικά από την πανδημία της COVID-19. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική αντίδρασης, τόσο αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού όσο και με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης. Θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και να τις εντείνει σε τομείς, όπως αυτό του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι αναγκαίο για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής της χώρας».


Θερινές προβλέψεις Κομισιόν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά πιο σταδιακά απ’ ό,τι αναμενόταν, συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος απ’ ό,τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις, προστίθεται.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα σημειώσει ανάκαμψη 6,1% το 2021. Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να σημειώσει ανάκαμψη 5,8% το 2021. Ως εκ τούτου, η ύφεση το 2020 προβλέπεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 7,7% που αναμενόταν στην ευρωζώνη βάσει των εαρινών προβλέψεων και το 7,4% που αναμενόταν για την ΕΕ στο σύνολό της. Επίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι λιγότερο έντονη σε σχέση με την αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, «οι προβλέψεις δείχνουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Η πολιτική απάντηση σε ολόκληρη την Ευρώπη συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων για τους πολίτες μας, ωστόσο οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται» και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσουν νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Η ανάκαμψη αναμένεται να κινηθεί δυναμικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ