Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Ουκρανοί: Αγνόησαν την απαγόρευση και κατέληξαν στα κρατητήρια [vid]

Μοιραστείτε το:

Στα κρατητήρια κατέληξαν 17 Ουκρανοί πολίτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αψηφώντας την ισχύουσα απαγόρευση των πτήσεων από τη χώρα προς την Ελλάδα. Σημειώνεται πως στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται η είσοδος από πολίτες τρίτων χωρών. Έτσι, οι 17 τουρίστες αποφάσισαν να ταξιδέψουν γνωρίζοντας την απαγόρευση, με αποτέλεσμα κατά την άφιξή τους να διαπιστωθεί η παράβαση.

Οι Ουκρανοί έφτασαν από το Κίεβο στην Αθήνα με δύο πτήσεις της Ryanair και της Wizz Air το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας από τους 17 επιβαίνοντες, με το όνομα Μαξίμ, υποστηρίζει ότι φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Κιέβου εκείνος και οι συνεπιβάτες του υπεβλήθησαν σε αυστηρή εξέταση, ενώ είχαν περάσει από το ειδικό τεστ για κορονοϊό. Ωστόσο, κατά την άφιξή τους στην Αθήνα οι Ουκρανοί κλήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους με αποτέλεσμα οι τόνοι να ανέβουν. Οι Ουκρανοί αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα κρατητήρια του αεροδρομίου.

Οι Ουκρανοί παραμένουν ακόμα υπό κράτηση, ενώ καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές Αρχές αφαίρεσαν από την κατοχή τους όσα αντικείμενα είχαν στις βαλίτσες τους, συμπεριλαμβανομένων και των φορητών υπολογιστών. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στα κελιά, ενώ υποστηρίζουν ότι απουσιάζουν βασικά είδη υγιεινής. Μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν έχουν νερό και φαγητό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιβάτες επικοινώνησαν με τον Ουκρανό πρόξενο, ο οποίος τους πληροφόρησε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα και πως θα πρέπει να γυρίσουν πίσω με τις ίδιες πτήσεις, με τις οποίες έφτασαν στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, 7 Ιουλίου.

Αρχίζουν οι πτήσεις από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μία λίστα με τις χώρες για τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει τα σύνορά του από τις 10 Ιουλίου χωρίς την καραντίνα των 14 ημερών. Σε αυτήν τελικά συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές πληροφορίες την ήθελαν στην «κόκκινη λίστα».

Μάλιστα το πρωί εκείνης της ημέρας μιλώντας στο BBC ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαρπς, είχε θέσει θέμα αμοιβαιότητας σχετικά με την απαγόρευση που διατηρούσε εν ισχύ η Ελλάδα για τις πτήσεις από τη Βρετανία. «Η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να έρθει πριν από τις 15 Ιουλίου για την Ελλάδα και αυτό είναι θέμα για την ίδια την Ελλάδα» είχε πει για να διαψευστεί ωστόσο από την επίσημη λίστα λίγες ώρες αργότερα.

Η συμπερίληψη της Ελλάδας στη «λευκή λίστα» ήρθε έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και αφού από ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί σχετικά άμεσα η άρση της απαγόρευσης απευθείας πτήσεων τόσο για τη Βρετανία όσο και για τη Σουηδία.

Ωστόσο, για την περίπτωση της Σουηδίας σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αρχές παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα λάβουν τις αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξή τους.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι από 1/7 επιτρέπεται η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε..

Πρόκειται για πολίτες από:

  • Χώρες Σένγκεν
  • Τις συνδεδεμένες με τη Ζώνη Σένγκεν χώρες, δηλαδή την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν
  • Βουλγαρία
  • Κροατία

Επίσης:

  • Κύπρο
  • Ρουμανία
  • Ιρλανδία
  • Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον, συνεχίζει να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ