Δημοσκόπηση ALCO: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και οι ανησυχίες των πολιτών

Μοιραστείτε το:

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αναδείχθηκε η ανεργία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open. Η ανησυχία για την εργασιακή αστάθεια έχει υπερκεράσει τον φόβο για την πανδημία. Ενδεικτικό είναι ότι το 50% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, το 18% εκτιμά ότι είναι η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το 9% απαντάει ότι είναι το μεταναστευτικό.

Οι ανησυχίες των πολιτών

Παράλληλα στο ερώτημα για το «τι σας ανησυχεί περισσότερο, ο υγειονομικός κίνδυνος από το άνοιγμα του τουρισμού ή η ύφεση στην οικονομία», το 64% απαντάει η ύφεση και το 31% ο υγειονομικός κίνδυνος.

Στο ερώτημα για το εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους έξι μήνες το 39%, εκφράζει αισιοδοξία ενώ το 52% απαισιοδοξία.

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε θέματα επικαιρότητας όπως οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα το 33% πιστεύει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της».

H μεταφορά υδάτων του Αχελώου

Σε αυτή την έρευνα το OPEN επικεντρώνεται σε θέματα της  περιφέρειας και ειδικότερα στη Θεσσαλία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν το έργο της μεταφοράς υδάτων του Αχελώου. Το 48% τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του, ενώ το 14% τάσσεται αρνητικά. Το 38% λαμβάνει η επιλογή «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ»

Στην πρώτη ανοιχτή έρευνα που τη διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πολίτες με τη ψήφο τους προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2019, θα κυβερνούσε χειρότερα από τη Νέα Δημοκρατία, το 23% θα κυβερνούσε το ίδιο, ενώ το 18% εκτιμά ότι θα κυβερνούσε καλύτερα.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,8%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται Ελληνική Λύση με 2,9% και ΜέΡΑ 25 με 2,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει 1%, άλλο κόμμα 3,7%, το λευκό 1,8%. Επίσης το 8,5% τάσσεται υπέρ του 8,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιον «εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», το 49% τάσσεται υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 21% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% τάσσεται υπέρ της επιλογής «κανένας από τους δύο».

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Στο ερώτημα που αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% θετικές γνώμες, ενώ το 34% έχει αρνητική άποψη. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές. Η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει 26% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 22% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 10% θετικές γνώμες και 72% αρνητικές. Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης λαμβάνει 18% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές.

Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές το 42% έχει καλύτερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 36% την ίδια και το 18% χειρότερη. Το 53% έχει την ίδια γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% έχει χειρότερη γνώμη και το 10% καλύτερη.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ