Απασχόληση: Θετικό ισοζύγιο τον Ιούνιο αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

Μοιραστείτε το:

Μπορεί οι κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να πανηγυρίζουν για τις επιπλέον 37.568 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο και να διαμηνύει ότι η πολιτική της είναι σε θετική κατεύθυνση αφού κατάφερε να συγκρατήσει ένα ισχυρό κύμα απολύσεων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο ζοφερή κι αυτό είναι εμφανέστατο σε επίπεδο εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουνίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 238.353, ενώ οι αποχωρήσεις σε 200.785. Από τις 200.785 συνολικά αποχωρήσεις, οι 82.246 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 118.539 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούνιος 2020 και Ιούνιος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 6.161 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο 2020 (θετικό ισοζύγιο 37.568 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (31.407) τον Ιούνιο του 2019, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου από το 2001, μέχρι σήμερα.

Ωστόσο τα δεδομένα στο εξάμηνο δείχνουν το πλήγμα στην απασχόληση. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 850.401 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 807.007, εκ των οποίων οι 458.365 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 348.642 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 43.394 νέες θέσεις εργασίας. Πέρυσι ωστόσο το θετικό ισοζύγιο ξεπερνούσε τις 296.000, το 2018 τις 298.000, το 2017 τις 255.000 και το 2016 τις 234.000.

Όπως άλλωστε σημειώνει και η έκθεση «η χαμηλή επίδοση του ισοζυγίου Α’ εξαμήνου 2020, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α’ εξαμήνων των τελευταίων ετών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μειωμένο αριθμό εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου –Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19».

Πιο κοντά στο «απαισιόδοξο» σενάριο

Σε αντίθεση με την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν στις δηλώσεις τους  ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς διαπιστώνεται ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα δημοσιονομικά κινούνται στο πλαίσιο του «απαισιόδοξου» σεναρίου:

  • Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, χωρίς ακόμη να μπορεί να προβλεφθεί το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης.
  • Η μείωση των εσόδων από τον  τουρισμό στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 60%. Θα χαθούν δηλαδή περίπου 10,5 δισ. ευρώ, που θα “αιμοδοτούσαν” πολλούς κλάδους της εγχώριας παραγωγικής μηχανής και των υπηρεσιών.
  • Στον τουριστικό τομέα υπολογίζεται ότι θα χαθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολλαπλάσιες θα είναι οι απώλειες στην εστίαση και στις λιανικές πωλήσεις.

Κορκίδης: Τα δύσκολα είναι μπροστά

Απογοητευτική είναι η κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το τι έγινε με το lockdown, οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ένας στους πέντε επιχειρηματίες λέει ότι θα προβεί σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, το 39,4% είναι υπηρεσίες, το 40,8% επιχειρήσεις με τζίρο ως 50.000 και το 43,5% οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

«Οι ζημιές στην αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αγγίζουν τα 16 δις» δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). «Η μείωση στο τζίρο κατά μέσο όρο είναι 12,5%, και στα κέρδη 39%. Υπάρχουν κλάδοι όπως τα καταλύματα, όπως οι μεταφορές, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο που έχουν απώλειες που πλησιάζουν το 100%» σημείωσε.

Μεγαλύτερο έλλειμμα, άδεια ταμεία

Οι τεράστιες απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και η κάμψη εργασιών σε πολλούς κλάδους, θα έχουν αναπόφευκτα άμεση επίδραση στα δημόσια έσοδα, στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών και στην εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων.

Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου που είχαν μειωθεί κατά 33,5% τον Απρίλιο λίγο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, σημείωσαν ανάλογη πτώση και τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο εκτιμάται ότι  η συρρίκνωση θα συνεχισθεί  και η απόκλιση θα είναι πολύ μεγάλη από τις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ως εκ τούτου θα διογκωθεί περαιτέρω το έλλειμμα, δεδομένου μάλιστα ότι αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες, λόγω πανδημίας και μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Στο «κόκκινο» μπαίνουν και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα δουν να μειώνονται δραματικά οι εισπράξεις τους από ασφαλιστικές εισφορές. Τα προβλήματα για τον ΕΦΚΑ είχαν αρχίσει πριν από την πανδημία, με αύξηση των ληξιπρόθεσμων σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.  Τα ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα ήταν 36 δισ. όταν ξεκίνησε το lockdown και  αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 40 δισ. μόλις ξεπαγώσουν οι αναστολές πληρωμών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ