Αγία Σοφία: «Σύμβολο ανοχής και διαλόγου», λέει η Κομισιόν [vid]

Μοιραστείτε το:

«Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετατροπής της σε ισλαμικό τέμενος, ο κ. Μαμέρ σημείωσε: «Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Σε ερώτηση, πάντως, αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», ο κ. Μαμέρ αρκέστηκε να πει πως «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί». Επιπλέον, δεν θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις που διατυπώνουν προσωπικότητες της Τουρκίας για το ζήτημα.

Αυστηρή προειδοποίηση Πατριάρχη Μόσχας

Ισχυρό «παρών» δίνει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για την κοινή αντιμετώπιση της «απειλής για την Αγία Σοφία», που είναι «απειλή για όλον τον χριστιανικό πολιτισμό». Σε μήνυμά του εξηγεί ότι «όπως πριν, έτσι και τώρα, ο ρωσικός λαός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια προσβολής ή καταπατήσεως της χιλιετούς πνευματικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με πικρία και αγανάκτηση». Και προσθέτει ότι «έως και σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο Χριστιανό η Αγία Σοφία είναι ένα μέγιστο χριστιανικό προσκύνημα», καθώς στον ιστορικό αυτό Ναό οι πρέσβεις του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου «αιχμαλωτίσθηκαν από το ουράνιο κάλλος του» και με τις διηγήσεις τους ο Άγιος σήμερα Βλαδίμηρος αποφάσισε να βαπτισθεί ο ίδιος και βάπτισε τη χώρα των Ρως, πράξη με την οποία η Ρωσία εισήλθε στον χριστιανικό κόσμο.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία υπογραμμίζει ότι «υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους είναι να περιφρουρεί την ισορροπία, να συμφιλιώνει τις αντιθέσεις στην κοινωνία και όχι να τις οξύνει, να συνδράμει στην ενότητα των ανθρώπων και όχι στη διαίρεσή τους».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Από τη Βαλύρα Μεσσηνίας, όπου βρέθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου, είπε: «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ