Ρόδος τουρισμός: Άδειοι οι δρόμοι, αγωνία στους πολίτες – Εικόνες χωρίς προηγούμενο [pics]

Μοιραστείτε το:

Αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο είναι πρωτοφανές: Παρασκευή, 3 Ιουλίου, και οι δρόμοι στην Παλιά Πόλη, στο διαμάντι του στέμματος του νησιού, είναι ερμητικά άδειοι. Οι ίδιοι δρόμοι που κάθε καλοκαίρι αδυνατείς να τους περάσεις λόγω του πλήθους των τουριστών που απολαμβάνει την ομορφιά του χώρου, ψωνίζει στα καταστήματα και απολαμβάνει φαγητό ή ποτό στα δεκάδες καταστήματα εστίασης. Ιούλιος του 2020 και μολονότι εδώ και τρεις ημέρες το αεροδρόμιο Διαγόρας πήρε ζωή -πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν φτάσει περί τις 5.000 τουρίστες, που έχουν διασπαρεί σε όλο το νησί- οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, θυμίζουν ημέρες καραντίνας. Θυμίζουν με κρότο από αυτή την τόσο ηχηρή σιγή τα άσχημα μαντάτα που περιμένουν του ρόδιους πολίτες τον προσεχή χειμώνα, δοθέντος του ότι -όπως όλοι υποστηρίζουν- η εφετινή σεζόν έχει χαθεί.

Αυτοψία του flash.gr στην οδό Σωκράτους, τον πιο δημοφιλή δρόμο της Παλιάς Πόλης, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στενά, η κατάσταση είναι τραγική. Από τα εμπορικά καταστήματα, ζήτημα να είναι ανοιχτό το ένα στα δέκα. Κι αυτό, κυρίως άδειο. Από τα εστιατόρια και τα καφέ, η ίδια αναλογία: Κλειστά εννέα στα δέκα… Εικόνα δυστοπίας.


Προς ώρας έχουν ανοίξει μόλις 40 ξενοδοχεία με ένα νησί που διαθέτει πολύ περισσότερα. Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι έως τις 15/7 αναμένεται να ανοίξουν κι άλλα. Ωστόσο, παραμένει ο αστερίσκος: «Θα δούμε, θα δείξει, κλπ». Κανείς δεν μιλάει με σιγουριά.

Η εικόνα είναι ίδια και στο κέντρο της πόλης. Ιδιοκτήτης ψητοπωλείο στην περιοχή της Ψαροπούλας είπε στον flash.gr ότι «είναι 3 Ιουλίου και ακόμα δεν έχω σερβίρει ούτε έναν τουρίστα». Οι προβλέψεις είναι μαύρες και η απογοήτευση διάχυτη.

Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία του δημαρχείου, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το απόγευμα της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλων, που διαμαρτύρονταν για τα ελλιπή -όπως υποστηρίζουν- κυβερνητικά μέτρα. «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας», ήταν το κεντρικό πανό και έδινε σαφή τόνο. Βέβαια, αντίπαλος είναι η πανδημία, η κατάσταση είναι δύσκολη παγκόσμιος και ο πλανήτης όλος εξακολουθεί να κρατάει την αναπνοή του από την αγωνία.

Η εφημερίδα Ροδιακή, το μεγαλύτερο ΜΜΕ του νησιού, έγραψε ότι οι κοσμικές παραλίες, που συνήθως αποτελούν το «βαρόμετρο» της κίνησης δια γυμνού οφθαλμού, σε τίποτα δεν θυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Ιουλίου. Χθες, αρκετός κόσμος υπήρχε καθ’ όλο το μήκος της παραλίας του «Έλλη», αρκετοί από τους οποίους βέβαια φαίνονταν ντόπιοι, ωστόσο η εικόνα τουλάχιστον θύμιζε καλοκαίρι- αν και όχι την περίοδο που διανύουμε.

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης προτρέπει τα μέλη του να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται ώστε όταν θα έρθει περισσότερος κόσμος να βρει καταστήματα ανοιχτά και να υπάρχει μία θετική εικόνα.

Η ίδια δύσκολη εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου που ζουν -κυριολεκτικά- με τον τουρισμό. Οι πληροφορίες, φερ’ ειπείν, από τη Σύμη είναι ότι δεν υπάρχει τουρίστας για δείγμα και οι κάτοικοι του νησιού ήδη αναλογίζονται για το πώς θα περάσουν τον προσεχή χειμώνα. Τις ίδιες ακριβώς δυσάρεστες σκέψεις ακούς από όλους τους πολίτες της Ρόδου, ασχέτως επαγγελματικής ενασχόλησης: «Πώς θα τη βγάλουμε;», ρωτάνε με ένα βλέμμα βαριάς μελαγχολίας.

«Προτιμώ να δουλεύω με κίνδυνο για τον ιό»

Μιλώντας στη Ροδιακή και στη δημοσιογράφο Ροδούλα Λουλουδάκη, ο υπεύθυνος του εστιατορίου «Αρχιπέλαγος», στο μεγάλο σιντριβάνι στην Παλιά Πόλη, Βαγγέλης Σκιαδάς, με τις δηλώσεις του εκφράζει πολύ κόσμο: «Αν με ρωτούσες αν θέλω να κάθομαι και να περιμένω την κυβέρνηση να μου δώσει επίδομα 400 ευρώ ή να δουλεύω ακόμα και με κίνδυνο για τον ιό και να παίρνω 1.000 ευρώ, θα επιλέξω να δουλεύω. Κι αυτό θα κάνουν όλοι. Τα 400 ευρώ δεν είναι σίγουρα. Πες ότι θα δουλέψουμε 3 μήνες, μέχρι 15 Οκτωβρίου. Να μου δώσει μετά άλλους 3 μήνες επίδομα; Αυτό είναι αρκετό να ζήσεις οικογένεια τεσσάρων ατόμων για όλο το χρόνο; Και πες ότι κάποιος έχει λίπος από την προηγούμενη σεζόν ή ένα κομπόδεμα τέλος πάντων. Τώρα καίει αυτό το λίπος. Τον χειμώνα; Είναι απροσδιόριστο το αύριο…».

«Τώρα, την ερημιά της Παλιάς Πόλης, αυτή την εποχή, θα μπορούσες να τη συγκρίνεις, μόνο με έναν πυρηνικό πόλεμο. Την πρώτη φορά που ήρθα και την είδα σοκαρίστηκα. Το να είναι χειμώνας και ερημιά στην Παλιά Πόλη δεν σε πειράζει, δείχνει και όμορφη, το να είναι Ιούνιος, μ’ αυτόν τον καιρό και ερημιά, πονάς», σημειώνει.


Φωτογραφίες: Σεμπάστιαν Καστρουνής

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ