Ελληνικός τουρισμός 2020: Από τους κανόνες Τσιόδρα στο «νόμο της TUI» – Τι συνέβη σε Ρόδο και Κρήτη [vid]

Μοιραστείτε το:

Φιάσκο με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του τουρισμού καθώς η εξίσωση «ανοικτά σύνορα, τόνωση της οικονομίας και υγειονομική προστασία για τον κορονοϊό» αποδεικνύεται ένας δυσεπίλυτος γρίφος ενώ τραυματίζεται και η διεθνής εικόνα της χώρας αφού η κυβέρνηση υπό το βάρος της τεράστιας ύφεσης που πλήττει τον τουρισμό, οδηγείται σε συνεχείς παλινωδίες.

Ρόδος: Έφτασε τσάρτερ με τουρίστες από τη Σουηδία παρά την απαγόρευση [vid]

Τί συνέβη στη Ρόδο – Γιατί «θύμωσε» η Σουηδία

Η Σουηδία εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης, είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της. Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) «επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία».

Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και θυμό στη Σουηδία. Κάποιοι είχαν κλείσει ήδη, τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Ενοχλημένη η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde, χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και συστήνει στους Σουηδούς πολίτες, «να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι». Μάλιστα, πολλοί tour operators προχώρησαν σε ακυρώσεις γκρουπ.

H «ιστορική» πτήση της Σουηδίας και το σπάσιμο του εμπάργκο

Ωστόσο, το απόγευμα της Πέμπτης 2/7 προσγειώθηκε στη Ρόδο ένα επιβατικό αεροσκάφος από τη Στοκχόλμη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απευθείας πτήση 463 της TUIfly Nordic από τη Στοκχόλμη που μετέφερε Σουηδούς τουρίστες. Οπως ανέφερε στο Open TV ο δημοσιογράφος από τη Ρόδο Τέρης Χατζηιωάννου οι Σουηδοί πανηγύριζαν  για το σπάσιμο του εμπάργκο ενώ ο πιλότος φέρεται να δήλωσε ότι επρόκειτο για «ιστορική» πτήση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πυροδότησε αντιδράσεις καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η dimokratiki.gr, η άδεια δόθηκε με κυβερνητική εντολή σε ανώτατο επίπεδο, ενώ το όλο θέμα αποδίδεται στις προνομιακές σχέσεις που έχει διαχρονικά η TUI με τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η προνομιακή αντιμετώπιση της εταιρείας αναμένεται να πυροδοτήσει νέο εκνευρισμό στη Σουηδία καθώς οι Σουηδοί tour operators θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί οι ίδιοι αποκλείονται από ανάλογη μεταχείριση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρόδου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στο σουηδικό αεροπλάνο επέβαιναν μόνο δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι από τον «Ομιλο Atlantica» για την προώθηση των ξενοδοχείων της στην σκανδιναβική αγορά ενώ την άδεια για την άφιξη του αεροσκάφους φέρεται να έδωσε ο υφ/γός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρά τους ισχυρισμούς, έγινε γνωστό ότι τελικά στο αεροσκάφος δεν επέβαιναν δημοσιογράφοι, αλλά τουρίστες, που ήρθαν με την απευθείας πτήση από την Σουηδία. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να οξυνθούν έτι περαιτέρω οι σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν τεθεί σε «καραντίνα» ενώ παραμένουν άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον τουρισμό μας.

Θεοχάρης: Ήταν ειδικές συνθήκες

«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται. Όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, με πτήσεις με ανθρώπους που έρχονται για λόγους προώθησης της χώρας, δίνονται ειδικές άδειες. Ήρθαν άνθρωποι με τέτοιο σκοπό, ήμασταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία κι έτσι δόθηκε η άδεια», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Τουρισμού.

Οι απειλές της TUI και η υποχώρηση Μητσοτάκη

Το θέμα με την ΤUI έχει «βάθος» σύμφωνα με την Αυγή αφού στο μεταξύ ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερη πτυχή που αφορά τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν, «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες. Η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε, αναφέρουν, με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της αξιολογώντας ως ακραίο το αρχικό σχέδιο για οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης.

Βάσει του σχεδίου τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα. Έτσι τα μεν ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους, οι δε πελάτες θα έπρεπε να μεριμνήσουν για τη διατροφή τους, μη δυνάμενοι να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο.

Διευθυντικό στέλεχος της TUI -όπως επισημαίνει η εφημερίδα- διαπραγματευόταν προχθές με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη, διαμηνύοντας ότι «με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα» και απειλώντας με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τηλεφώνησε εσπευσμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εν τέλει υπαναχώρησε και ο κανονισμός που αφορούσε την καραντίνα αποσύρθηκε «στο παρά πέντε».

Για ποιες χώρες ισχύει απαγόρευση πτήσεων

Μετά και την ευρωπαϊκή «λευκή λίστα» η Ελλάδα επέκτεινε τη δυνατότητα εισόδου για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών, εκτός δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ, (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα, για την οποία οι πτήσεις θα επιτραπούν στη βάση της αμοιβαιότητας.

Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για Βρετανία, Τουρκία και Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.

Οργή φορέων για τον υπουργό Τουρισμού

Το απόγευμα της Πέμπτης τινάχθηκε στον αέρα η σύσκεψη που είχε ο Χάρης Θεοχάρης με τους εκπροσώπους του τουρισμού στην Κρήτη. Αιτία, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο ενώ αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παραυρισκομένων ήταν η ολιγόλεπτη απουσία του Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών!

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, δια μικροφώνου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του και έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το e-kriti.gr, την αμηχανία τους δεν έκρυψαν τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα, ενώ αυτοδιοικητικοί παράγοντες και τουριστικοί φορείς δεν έκρυψαν την έντονη ενόχλησή τους για τη συμπεριφορά του υπουργού. «Πρώτη φορά είδαμε υπουργό να αφήνει τη σύσκεψη και τους συνομιλητές του για να μιλήσει είτε στο κινητό του είτε σε κανάλι των Αθηνών. Δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι απαράδεκτο όλο αυτό που έγινε…», έλεγαν οι τοπικοί φορείς μετά την σύσκεψη – φιάσκο.

Πυρά από τη Νοτοπούλου

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την επανεκκίνηση του τουρισμού εξαπέλυσε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «το άνοιγμα του Τουρισμού συνοδεύεται από μνημειώδεις κυβερνητικές παλινωδίες που πλήττουν διεθνώς την αξιοπιστία της χώρας και ναρκοθετούν το μέλλον της», επισημαίνοντας πως «το Υπουργείο Τουρισμού είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα» αλλά «απέτυχε».

Το ελάχιστο που απαιτείται για την επανεκκίνηση του ελληνικού Τουρισμού, είναι η σωστή προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου.

Η Κυβέρνηση των «αρίστων» δυστυχώς αποτυγχάνει καθημερινά. Το «επιτελικό κράτος» αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και επικίνδυνο.
• Αεροδρόμια ανοιγοκλείνουν αντίθετα με τις διεθνείς οδηγίες
• Τουρίστες εγκλωβίζονται σε συνοριακούς σταθμούς
• Τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν ασαφή
• Οι ηλεκτρονικές φόρμες είναι δυσλειτουργικές
• Λαμβάνονται αποφάσεις που αναιρούνται την επόμενη στιγμή

Το Υπουργείο Τουρισμού είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Απέτυχε.

Το άνοιγμα του Τουρισμού συνοδεύεται από μνημειώδεις κυβερνητικές παλινωδίες που πλήττουν διεθνώς την αξιοπιστία της χώρας και ναρκοθετούν το μέλλον της.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ