Ελληνικό LIVE: «Επίσημη πρεμιέρα» για τις εργασίες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μοιραστείτε το:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8:30.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου μετά από 20 χρόνια μπήκαν επιτέλους μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου Αττικής και επισήμανε ότι:

  • «Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.
  • Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.
  • Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
  • Αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.
  • Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του».

 Υπενθυμίζεται ότι αυτή η πρώτη φάση, που αφορά τον καθαρισμό του χώρου και τις κατεδαφίσεις, θα κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια. Οι εργασίες περιλαμβάνουν κατεδαφίσεις περίπου 900 κτηριακών όγκων με εξαίρεση 13 διατηρητέα ή διατηρούμενα κτήρια.

Το έργο, που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει η τεχνική εταιρεία Intrakat.

Οι κατεδαφίσεις ξεκινούν από τον τερματικό σταθμό του παλιού Δυτικού Αεροδρομίου, το οποίο χρησιμοποιούσε η παλιά κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία. Μεταξύ των 93 κτιρίων είναι οι εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων έως το 1965 και ορισμένα κτίρια της παλιάς αμερικάνικης βάσης κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Μετά το πέρας των εργασιών, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα έχει αλλάξει μορφή: Κυρίαρχο στοιχείο το Μητροπολιτικό Πάρκο διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., αλλά και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Τα 13 διατηρητέα ή διατηρούμενα κτήρια είναι:

1. Τα διατηρητέα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ (ΦΕΚ ΑΑΠ 400/2009)
2. Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών (ΦΕΚ Β 351/2006)
3. Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα) (ΦΕΚ ΑΑΠ 307/2016)
4. Οι εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ
5. Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας
6. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης
7. Το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗ)
8. Τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (τμήμα, Baseball I, Κανόε Καγιάκ)
9. Τα κτήρια της ΥΠΑ – Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών
10.Οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ
11. Τα κτήρια της ΕΜΥ
12. Τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό
13. Το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ)

Η έναρξη κατεδαφίσεων σημαίνει, έστω και σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές για την εγχώρια και διεθνή οικονομία, την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, η οποία συνολικά θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του και να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Εντός της πρώτης πενταετίας θα πραγματοποιηθούν συνολικά επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, προ ημερών o διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου, είχε τονίσει στη γενική συνέλευση της εταιρείας ότι «το Ελληνικό έχει ξεκινήσει ήδη, έστω κι αν τα πρώτα έργα δεν είναι… θορυβώδη. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι μελέτες, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα με τα έργα υποδομών, σημειώνοντας ότι «δε θα περιμένουμε να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών ώστε να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό για τις υποδομές». Έχουν ξεκινήσει οι αρχικές εργασίες με τις αποψιλώσεις ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Ο κ. Αθανασίου τόνισε πως «είμαστε πανέτοιμοι οικονομικά για τα έργα της επόμενης πενταετίας στο Ελληνικό, όχι μόνο για τον πρώτο χρόνο».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου είχε εκτιμήσει ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του κυρίως αντικειμένου της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Γιαννίτσης δήλωσε ότι το έργο αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό βρίσκεται πλέον στο σημείο εκκίνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ελληνικό έχει αρχίσει ήδη έστω και εάν τα πρώτα έργα δεν είναι «θορυβώδη», επισημαίνοντας επίσης ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι μελέτες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ