Δολοφονία Κασόγκι: Αρχίζει η δίκη για 20 Σαουδάραβες – Ανάμεσά τους υψηλόβαθμα στελέχη της «αυλής» του πρίγκιπα [vids]

Μοιραστείτε το:

Είκοσι Σαουδάραβες υπήκοοι δικάζονται σήμερα, Παρασκευή 3 ιουλίου, ερήμην στην Κωνσταντινούπολη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Μεταξύ των κατηγορουμένων υπάρχουν δύο πρώην κορυφαίοι βοηθοί του ισχυρού πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Σαουδικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αχμέντ Αλ Ασιρί και τον σύμβουλο των μέσων ενημέρωσης του παλατιού, Σαουντ αλ-Κουαχτανί ότι ηγήθηκαν της επιχείρησης εξόντωσης του δημοσιογράφου και έδωσαν εντολή σε μια ομάδα από τη Σαουδική Αραβία να εκτελέσει τον Κασόγκι.

Οι άλλοι 18 κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ασφυξία στον Κασόγκι, τα οστά του οποίου δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι το σώμα του διαμελίστηκε και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος κατοικούσε στις ΗΠΑ, μπήκε στο προξενείο προκειμένου να λάβει κάποια έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθούν ισόβια σε όλους τους κατηγορούμενους, η ανώτατη ποινή στην Τουρκία. Ωστόσο οποιαδήποτε ποινή αποφασίσει το δικαστήριο θα είναι κυρίως συμβολική, καθώς κανένας από τους κατηγορούμενους δεν βρίσκεται στην Τουρκία. Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, Hatice Cengiz, παρίσταται στη δίκη μαζί με την ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, Agnes Callamard, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019, η Cengiz είχε στρέψει τα βέλη της εναντίον της Ουάσινγκτον αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, με άρθρο της στους New York Times. Η Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει αρκετά για να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κάνει «τα στραβά μάτια» στην υπόθεση, έγραψε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, η έκθεση της Agnes Callamard για την υπόθεση, κατέληγε στο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι υπόλογοι για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν αρνηθεί αρχικά την ανάμειξη στην υπόθεση, αλλά αργότερα την χαρακτήρισαν «αδίστακτη επιχείρηση». Τον Δεκέμβριο, ένα δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο και τρία σε φυλάκιση για τη δολοφονία του Κασόγκι αλλά η δίκη ήταν μυστική και οι κατηγορούμενοι δεν κατονομάστηκαν.

Η δίκη στην Κωνσταντινούπολη «αποτελεί την καλύτερη ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη» για τον φόνο του Κασόγκι «μετά την προσβλητική παρωδία δικαιοσύνης στα σαουδαραβικά δικαστήρια», τόνισε ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος στην Τουρκία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ