Αγία Σοφία: «Τρίτες χώρες δεν θα μας πουν τι θα κάνουμε», δηλώνει προκλητικά ο Τσελίκ [vids]

Μοιραστείτε το:

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της Αγίας Σοφίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Απέρριψε κάθε είδους διεθνή κριτική και εξαπέλυσε για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της Ελλάδας. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι αντίκειται στις διπλωματικές πρακτικές, τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της Τουρκίας, όπως αυτό της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, επέμεινε ότι αν μετατραπεί τελικά η Αγία Σοφία σε τζαμί, η Τουρκία είναι ικανή να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά ως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενόσω χρησιμοποιείται κι ως τόπος λατρείας. Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι δεν είναι αντίθετο με τους κανονισμούς της UNESCO μνημεία να λειτουργούν και ως τόποι λατρείας κι άλλωστε υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στον κόσμο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της.

«Είναι μια χώρα που έχει μείνει στην ίδια τάξη. Δεν προστατεύει τα οθωμανικά έργα, αλλά αντίθετα ως κράτος ακολουθεί μια πολιτική αφανισμού τους. Είναι γνωστό σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει τα οθωμανικά τζαμιά εκεί. Κανείς δεν μπορεί να μας πει λέξη για αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Γαλλία προσπαθεί να απαλλαγεί από τα εγκλήματά της»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο Ομέρ Τσελίκ απέναντι στη Γαλλία, μία ημέρα μετά την απαίτηση Τσαβούσογλου να ζητήσει συγνώμη το Παρίσι για το περιστατικό με τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Γαλλία έχει διαπράξει έγκλημα στη Λιβύη. Κι επειδή η Γαλλία έχει διαπράξει το έγκλημα της συγκάλυψης των μαζικών ταφών εκεί, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί τώρα την Τουρκία για κάτι τέτοιο, προκειμένου να αποφύγει η ίδια αυτές τις κατηγορίες», υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας και κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη Γαλλία για ανάλογα εγκλήματα στη Ρουάντα και την Υεμένη.

Για το περιστατικό με τη γαλλική φρεγάτα και το τουρκικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η έκθεση που έδωσε στο ΝΑΤΟ το Παρίσι ήταν γεμάτη «ψέματα» και στόχο της είχε να παραπλανήσει τη συμμαχία ενάντια στην Τουρκία. «Τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν έχουν αποτελέσματα. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος και ως κυρίαρχο κράτος είναι ικανή να παίρνει αποφάσεις για την εξωτερική της πολιτική», τόνισε στη συνέχεια ο Ομέρ Τσελίκ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ