Κατεχόμενα Ισραήλ: Αναβολή στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης – Διεθνείς αντιδράσεις και απειλές για κυρώσεις [vids]

Μοιραστείτε το:

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε τελικώς να μην θέσει σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, το επίμαχο σχέδιό του για προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι αναμένεται ένα ακόμη διάγγελμα του προέδρου Τραμπ επί του θέματος, ώστε στη συνέχεια το Ισραήλ να προχωρήσει στην προσάρτηση. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο του σχεδίου του για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είχε ως άξονα την προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ με ταυτόχρονη εκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης Παλαιστινιακού Κράτους στις εκτάσεις που περισσεύουν και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αναβολή δεν θεωρείται, ωστόσο, ικανή να κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει συνέπειες. «Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ανεξάρτητα από τους όρους, θα θέσει σοβαρά υπό αμφισβήτηση τις παραμέτρους για την επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

Οι Γερμανοί βουλευτές από την πλευρά τους, έκριναν σε ψήφισμα ότι οι απειλές της ΕΕ με κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ θα είναι αντιπαραγωγικές, απορρίπτοντας παράλληλα το σχέδιό του για την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Σε απόφαση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έκριναν ότι αυτό το σχέδιο προσάρτησης «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο» και «προκαλεί τον κίνδυνο μας νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής». Συνεπώς, καλούν «επειγόντως» την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο, το οποίο αν εφαρμοστεί, μπορεί να σημάνει «το τέλος της λύσης των δυο κρατών, την οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν η ΕΕ και η ευρεία πλειοψηφία των κρατών της διεθνούς κοινότητας και στην οποία έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Συμφωνία του Όσλο του 1993».

Οι Γερμανοί βουλευτές βλέπουν σε αυτό πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την περιφερειακή σταθερότητα». Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό προβλέπει ότι συζητήσεις στους κόλπους των χωρών μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο. «Συζητήσεις για μονομερείς κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων δεν θα έχουν εποικοδομητική επίδραση στη διαδικασία» προσέγγισης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πριν από την ψηφοφορία επί της απόφασης αυτής, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε υπενθυμίσει τους «ιδιαίτερους» δεσμούς που ενώνουν την χώρα του με το Ισραήλ λόγω της μνήμης του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η προσάρτηση αυτή θα είναι «αντίθετη στο διεθνές δίκαιο». «Απορρίπτουμε μια μονομερή μετατόπιση των συνόρων και δεν θα τα αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot, σημειώνει ότι η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν ακόμη και «αντίθετη» με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους. «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ», αλλά «ελπίζω βαθύτατα ότι η προσάρτηση δεν θα προχωρήσει», σημειώνει ο Τζόνσον στο άρθρο αυτό στα εβραϊκά το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ.

«Ως παλιός φίλος, θαυμαστής και υποστηρικτής του Ισραήλ, φοβάμαι ότι οι προτάσεις αυτές (προσάρτησης) δεν θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ και ως εκ τούτου θα αποβούν μακροπρόθεσμα αντίθετες στα συμφέροντα του Ισραήλ», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει πέρυσι «φίλο».

Δυτική Όχθη: 52 ευρωβουλευτές ενάντια στην ανακοίνωση προσάρτησης εδαφών της από το κράτος του Ισραήλ

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ