Κορονοϊός εμβόλιο: «Είμαστε πολύ κοντά», λέει ο Ντόναλντ Τραμπ [vids]

Την πεποίθηση ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα έχουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι ο φονικός ιός θα εξαφανιστεί από κάποιο σημείο και μετά. Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται μετά από ενθαρρυντικές αναφορές για εμβόλιο από την Pfizer και την BioNtech. Να σημειωθεί ότι μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό από τις δυο εταιρείες, έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε, σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και 9 ένα φάρμακο placebo. Μετά από δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία ωστόσο από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.emv

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19 και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν «εξουδετερωτικά», κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού. Τα επίπεδα «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανακτήθηκαν. Δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό.

Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες που αποσκοπούν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες. Οι μετοχές τόσο της Pfizer όσο και της BioNtech SE εκτοξεύτηκαν, την Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις για θετικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η BioNTech και η Pfizer αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.

Η Pfizer και η BioNTech της Γερμανίας βρίσκονται σε «μάχη» με εταιρείες όπως η AstraZeneca Plc, η Moderna Inc. και δεκάδες άλλες με είδη βιοφαρμακευτικών προϊόντων και ακαδημαϊκές ομάδες για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19. Με σχεδόν 10,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο και πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για παράδοση.

«Δεν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας…»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποφύγει να τον δουν δημοσίως να φοράει μάσκα προστασίας, είπε σήμερα ότι θα το έκανε εάν βρισκόταν σε χώρο όπου θα ήταν σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. «Είμαι υπέρ της μάσκας. Αν βρισκόμουν σε στενή επαφή με ανθρώπους ασφαλώς και θα την φορούσα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network.

Αμέσως μετά ωστόσο, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του δεν θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο «επειδή υπάρχουν πολλά μέρη στη χώρα όπου οι άνθρωποι μένουν σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους». Ο Τραμπ έχει βρεθεί απομονωμένος ακόμη και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επειδή δεν προωθεί τη χρήση της μάσκας από τους Αμερικανούς πολίτες, την ώρα που οι μολύνσεις αυξάνονται σε πολλές Πολιτείες.Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, είπε στο κανάλι Fox ότι οι δηλώσεις του προέδρου είναι καλοδεχούμενες. «Νομίζω ότι βοηθούν», σχολίασε.

Βρετανία και Γερμανία έχουν επαρκή αποθέματα ρεμδεσιβίρης

Η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 ότι έχουν επαρκή αποθέματα του αντιρετροϊκού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, του πρώτου φαρμάκου που έδειξε μια σχετική δραστικότητα για τη θεραπεία της Covid-19, του οποίου οι ΗΠΑ αγόρασαν σχεδόν όλη την παραγωγή για τους επόμενους τρεις μήνες. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκτησε το 92% του συνόλου της παραγωγής της ρεμδεσιβίρης από τα φαρμακευτικά εργαστήρια Gilead από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή περίπου 500.000 θεραπείες σε σχεδόν 550.000 (κάθε θεραπεία χρειάζεται 6,25 φιαλίδια κατά μέσο όρο).

«Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε ένα απίστευτο συμβόλαιο προκειμένου οι Αμερικανοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή κατά της Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Άζαρ, ανακοινώνοντας την επιχειρηματική συμφωνία. Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ την 1η Μαΐου έπειτα από κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει κατά τέσσερις ημέρες τη διάρκεια αποκατάστασης των βαριά ασθενών της Covid-19. Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον είχε προκαλέσει φόβο για ελλείψεις του φαρμάκου στις υπόλοιπες χώρες, αλλά τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν σήμερα ότι δεν ανησυχούν για τους πολίτες τους.

«Η Βρετανία χρησιμοποιεί τη ρεμδεσιβίρη εδώ και καιρό, αρχικά σε κλινικές δοκιμές και σήμερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έγκαιρης πρόσβασης στα φάρμακα. Η Βρετανία έχει επαρκή αποθέματα ρεμδεσιβίρης», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Στη Γερμανία, «η κυβέρνηση εξασφάλισε αποθέματα ρεμδεσιβίρης νωρίς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Επί του παρόντος τα αποθέματα είναι επαρκή», σημείωσε.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 86185 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*