Η Tesla προσπέρασε την Toyota

Μοιραστείτε το:

Η Tesla Inc. εκθρόνισε την Toyota Motor Corp. ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, τονώνοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών για μια εταιρεία που προσπαθεί να μεταμορφώσει μια βιομηχανία που βασίζεται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης για περισσότερα από 130 χρόνια. Οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κατέγραψαν άνοδο 3,5% στις σημερινές συναλλαγές, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 207,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τα 201,9 δισεκατομμύρια δολάρια της Toyota.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesa Elon Musk έχει αγνοήσει ή παραβιάσει πολλούς από τους καθιερωμένους κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τα 10 χρόνια από όταν η Tesla εισήλθε στο χρηματιστήριο, πουλώντας αυτοκίνητα στο διαδίκτυο και συναρμολογώντας οχήματα υψηλού κόστους στην Καλιφόρνια. Όμως, ενώ η αξία της εταιρείας του έχει αυξηθεί, παραμένει να υπάρχει μια διαφορά στην κλίμακα παραγωγής της εταιρείας του σε σχέση με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου.

Η Tesla παρήγαγε 103.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, ή περίπου το 4% των σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων που κατασκευάστηκαν από την Toyota, η οποία βασίστηκε στις προσιτές τιμές και στην αξιοπιστία της, υποστηριζόμενη από καινοτομίες στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας.

Η Tesla κατέκτησε τη δεύτερη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης τον Ιανουάριο, όταν εκτόπισε τη Volkswagen AG, με την αξία της να είναι πλέον πάνω από διπλάσια σε σχέση με την γερμανική εταιρεία.

Μετά την πρωτοπορία του υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος Toyota Prius, η Toyota καθυστέρησε να εστιάσει σε πλήρως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Η εταιρεία πραγματοποιεί τώρα μια σειρά επενδύσεων υψηλού προφίλ σε ηλεκτρικά και αυτοκινούμενα οχήματα. Η εταιρεία προβλέπει πτώση στα κέρδη κατά 80% φέτος και αναμένει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί έως το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους προτού ανακάμψει η αγορά αυτοκινήτων σε επίπεδα προ-πανδημίας.

Το «who is who» της Tesla 

Η Tesla, inc. (προηγουμένως Tesla Motors) είναι μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ιδρύθηκε στις 1 Ιουλίου 2003 και είναι εισηγμένη εταιρεία, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον χρηματιστηριακό δείκτη NASDAQ με το σύμβολο TSLA. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, η Tesla είχε κέρδη, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου στην ιστορία πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το μεγάλο πολυτελές Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο και ακολούθησε το SUV Model X το 2015. Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας είναι το compact πολυτελές σεντάν Model 3, που μπήκε στην παραγωγή τον Ιούλιο του 2017. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή στα 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ίλον Μασκ, έχει πει ότι οραματίζεται την Tesla ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία, που στοχεύει να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Η τιμή του Tesla Model 3, οι πωλήσεις του οποίου ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2017, ξεκινάει από τα 35.000 δολάρια χωρίς οποιοδήποτε κυβερνητικό κίνητρο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ