Τουρκία Ελλάδα Κύπρος: «Μην κάνετε αστεία με τον τουρκικό στόλο», λέει ο Ομέρ Τσελίκ [vids]

Μοιραστείτε το:

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, αυτή τη φορά με φόντο την πρόταση του τέως Κύπριου υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, να δημιουργηθεί ένας μόνιμος στόλος από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», Ομέρ Τσελίκ, έριξε «λάδι στη φωτιά», λέγοντας: «Να ξέρετε πως η στάση μας δεν αλλάζει είτε κινηθείτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατά της Τουρκίας. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε αυτά τα περί αλληλεγγύης της γειτονιάς. Αστεία με τον τουρκικό στόλο δεν μπορείτε να κάνετε. Ξεπερνάει το μπόι σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τα περί προβληματικών υπουργών Άμυνας στην Ελλάδα. Είπε πάλι ότι επιλέγονται οι πιο προβληματικοί, οι οποίοι δεν ξέρουν από πολιτική γλώσσα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την Τουρκία. Ο ίδιος επιτέθηκε και στη Γαλλία, λέγοντας ότι είναι απερισκεψία κάθε τρεις και λίγο να βγαίνει ο Γάλλος πρόεδρος και να κατηγορεί την Τουρκία. «Θέλουμε να πούμε στον κ. Μακρόν ότι αυτοί που εγκληματούν στη Λιβύη είστε εσείς, εσείς παίζετε επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη», είπε. Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι συνομιλητής της «νοτίου Κύπρου» είναι το ψευδοκράτος. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να γίνει συνομιλητής της “νοτίου Κύπρου”», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Νίκος Αναστασιάδης: Συνέντευξη με αιχμές για τη στάση των Γερμανών στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, στον καταιγισμό αντιδράσεων μετά τη δήλωσή του ότι «θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα», απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Open και τον δημοσιογράφο, Σπύρο Χαριτάτο. «Οφείλουμε να αποτιμήσουμε ρεαλιστικά ποια είναι τα όπλα που διαθέτουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η στρατιωτικοποίηση δεν θα είναι προς όφελος του κυπριακού Ελληνισμού, θα είναι καταστροφικό σενάριο, δεν σημαίνει παράδοση».

Υπογράμμισε ότι «οι υπόλοιπες επιλογές πέραν της στρατιωτικοποίησης προσφέρονται πολύ πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστεί η επιθετική στάση της Τουρκίας», λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να είναι επιλογή μας η στρατιωτικοποίηση- δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς ρητορική παλικαρισμού αντί να επιλέξεις τα όπλα που μπορεί να είναι αποτελεσματικότερα». Όπως είπε, «οι δηλώσεις μου ήταν ρεαλιστικού πατριωτισμού και ορθολογισμού, όχι για να παραδοθούμε αλλά για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική βουλιμία». «Θα απογοητεύσω πολλούς αν αναμένουν να υποχωρήσω με οποιονδήποτε τρόπο από θέσεις αρχής. Να είναι ξεκάθαρο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τον ίδιο τον απασχολεί το πώς είναι δυνατόν να προσφέρει στον αγώνα επιβίωσης, απελευθέρωσης, επικράτησης του διεθνούς δικαίου.

Για τη στάση της Ευρώπης, του Μακρόν και της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο «ενιαίο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης» απέναντι σε οποιονδήποτε παραβάτη, λέγοντας ότι «η ώριμη σκέψη και ο πατριωτισμός δεν υπαγορεύει να νομίζεις πως με απειλές μπορείς να αποτρέψεις μια χώρα που δεν έχει πια μέτρο». Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αίτημα της Λευκωσίας για παρουσία πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των χωρών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στην προκλητικότητα Ερντογάν. «Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ με τις προσφυγικές ροές. Είπα στον Μπορέλ ότι αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά», τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις «βολές» του Εμανουέλ Μακρόν κατά του Ταγίπ Ερντογάν και τις αντιδράσεις του Γάλλου Προέδρου για το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Μια αχτίδα σημαντικής ελπίδας η πολιτική Μακρόν- με βρίσκει σύμφωνο που έχει αναφέρει ότι “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”» . Πρόσθεσε ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα όσον αφορά την ενιαία στάση των ευρωπαίων εταίρων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα υποβρύχιο από κοινού με τη Γερμανία και ακολουθούν άλλα έξι με γερμανική βοήθεια. «Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Είναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα που ενδεχομένως μελλοντικά να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης;», αναρωτήθηκε ο Κύπριος πρόεδρος. (Διαβάστε αναλυτικά).

Πυρά εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόμ για τη στάση που κρατά απέναντι στη Λιβυή. «Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη. «Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας» στη Λιβύη, δήλωσε Μελβούτ Τσαβούσογλου. (Διαβάστε αναλυτικά).

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ