Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί, εκατομμύρια χριστιανοί θα στραφούν ενάντια στο Ισλάμ [vid]

Ηχηρή παρέμβαση για το σχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως αν πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα είχε ως αποτέλεσμα «να στραφούν εκατομμύρια χριστιανοί διεθνώς ενάντια στο Ισλάμ». Στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Μια πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο ενάντια στο Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική», τόνισε.

«Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα της Αγίας Σοφίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post. «Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος», είχε δηλώσει. «Επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός», πρόσθεσε.

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ, στο Kanal24, επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.

«Μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του», είπε ο Γκιούλ, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80805 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*