ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό νόμο που περιόριζε τις αμβλώσεις

Μοιραστείτε το:

Σε μια απόφαση ορόσημο προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό νόμο της πολιτείας της Λουιζιάνα για τον περιορισμό των αμβλώσεων. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις πρέπει να συνεργάζονται με νοσοκομεία που δεν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 48 χιλιομέτρων από τις κλινικές τους. Αν εφαρμοζόταν ο αυτός ο νόμος, οι δύο από τις τρεις κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις στην Πολιτεία θα αναγκάζονταν να κλείσουν.

Κατά την πολιτεία η πρόβλεψη αυτή του νόμου λειτουργούσε υπέρ των  γυναικών σε περίπτωση επιπλοκών. Οι επικριτές του νόμου διαμαρτύρονταν για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Οι δικαστές έκριναν τελικά ότι αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τις γυναίκες. Ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς συντάχθηκε με την άποψη τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών  και με ψήφους 5-4 το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι νόμος της πολιτείας της Λουιζιάνας που περιορίζει τις αμβλώσεις είναι αντισυνταγματικός.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις ομάδες που τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Είναι η τρίτη φορά που ο δικαστής Ρόμπερτς συντάσσεται με τους φιλελεύθερους δικαστές και τους χαρίζει μία τεράστια νίκη. Στήριξε τα δικαιώματα εργαζομένων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και βοήθησε στη διατήρηση του προγράμματος DACA, που προστάτευε από απέλαση περίπου 800.000 νεαρής ηλικίας μετανάστες που είχαν μπει στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ακόμα ανήλικοι και τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την υποχρέωση να συνεργάζονται οι γιατροί με κάποιο νοσοκομείο κοντά στην κλινική αμβλώσεων. Το 2016 είχε απορρίψει και έναν παρόμοιο νόμο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικανοί στο Τέξας.

Πολλές χώρες αρχίζουν να αλλάζουν τους νόμους τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην άμβλωση

Τα τελευταία 25 χρόνια, περισσότερες από 50 χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμβλώσεις, μερικές φορές αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση για την προστασία της ζωής και της υγείας των γυναικών. Η Ιρλανδία προστέθηκε στον κατάλογο αυτό στις 25 Μαΐου 2018, όταν, σε ένα πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα, ο λαός της ψήφισε πανηγυρικά την κατάργηση της σχεδόν συνολικής συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Παρά την τάση για μεταρρύθμιση των νόμων για την πρόληψη θανάτων και τραυματισμών, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νικαράγουας και του Ελ Σαλβαδόρ, διατηρούν δρακόντειες και μεροληπτικές νομοθεσίες που εξακολουθούν να απαγορεύουν την άμβλωση σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ολόκληρη την υφήλιο το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν σε χώρες με πολύ περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις ή όπου η άμβλωση είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι ούτε διαθέσιμη ούτε προσβάσιμη. Σε αυτά τα κράτη, η άμβλωση απαγορεύεται, ή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιστάσεις, ή εάν είναι νόμιμη, δεν είναι προσβάσιμη λόγω των πολλαπλών εμποδίων στην πρόσβαση στην πράξη.

Ακόμη και σε κράτη με ευρύτερη πρόσβαση στις νόμιμες αμβλώσεις, οι έγκυοι μπορούν ακόμα να αντιμετωπίσουν πολλαπλούς περιορισμούς και εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως κόστος, μεροληπτική συμβουλευτική, υποχρεωτικές περιόδους αναμονής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει τεχνική καθοδήγηση για τα κράτη σχετικά με την ανάγκη εντοπισμού και άρσης αυτών των φραγμών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ