Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν: Ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του για το «Penelope Gate»

Μοιραστείτε το:

Ένοχοι κρίθηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενέλοπε για το σκάνδαλο «Penelope Gate». Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε τη σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εργασία που φέρεται να μην έκανε ποτέ όταν εργαζόταν ως βοηθός του. Παράλληλα κατέβαλε χρήματα σε δύο από τα παιδιά τους για αντίστοιχες υπηρεσίες στη Γερουσία. Ο Φιγιόν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή. Το δικαστήριο του Παρισιού, που εξέδωσε την απόφαση, συνδύασε την καταδίκη αυτή με ένα πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δέκα χρόνια.

Η σύζυγός του, η Πενέλοπε Φιγιόν, καταδικάσθηκε από την πλευρά της σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή. Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια. Το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενος του, ο Μαρκ Ζουλό, πρώην αναπληρωματικός του Φρανσουά Φιγιόν στην περιφέρεια Σαρτ, καταδικάσθηκαν εξάλλου να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο συνήγορος των Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, δήλωσε πως θα καταθέσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Ο δικηγόρος υποστήριξε πως η καταδίκη είναι άδικη και πως υπήρξε μια συνωμοσία εναντίον του ζεύγους, ενώ υποσχέθηκε πως θα υπάρξει νέα δίκη.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και έπληξε ανεπανόρθωτα την προεκλογική του προσπάθεια, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.


Ποιος είναι ο Φιγιόν

Ο Φρανσουά Φιγιόν (François Fillon, Λε Μαν, 4 Μαρτίου 1954) είναι Γάλλος πολιτικός, πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον Μάιο του 2007 έως το 2012. Είναι μέλος του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί και παλαιότερα ανήκε στην Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (Union pour un mouvement populaire – UMP), ενώ παράλληλα εθεωρείτο στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί. Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν το 2002 και πραγματοποίησε αλλαγές που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στο νόμο για το 35ωρο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Έγινε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας το 2005 και πρότεινε νόμο για την εκπαίδευση, που επίσης συνάντησε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Το Μάιο του 2005 έμεινε έξω από τη νέα κυβέρνηση, του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε Γερουσιαστής στο νομό Σαρτ, στην περιοχή του Λίγηρα.

Η κυβέρνηση Φιγιόν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, στις 3 Ιουλίου του 2007. Στις 28 Νοεμβρίου 2016 έλαβε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ