Τροπολογία Αυγενάκη: Πέρασε με ψήφους της ΝΔ

Μοιραστείτε το:

Ψηφίστηκε με πλειοψηφία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η τροπολογία του Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία θα μπορούν τελεσίδικα καταδικασμένοι παράγοντες να διοικούν ομάδες μέχρι να αποφασίσει αμετάκλητα σχετικά με την υπόθεσή τους ο Άρειος Πάγος. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταδίκασαν την τροπολογία ως φωτογραφική διάταξη. Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του υφυπουργού Αθλητισμού. Η τροπολογία Αυγενάκη έχει προκαλέσει την αντίδραση και ανθρώπων του αθλητισμού κατηγορώντας τον μάλιστα για μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, για κωλύματα, «δεν μπορεί να είναι μέλος σωματείο ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, Ένωσης, Ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου, ή αθλητικής ανώνυμης εταιρίας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρων φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:

β. όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή με αμετάκλητο βούλευμα εωσότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση, ή έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τέλεση κακουργήματος καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την τελευταία 10ετία, είτε σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου και ιδίως για αξιόποινη πράξη που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 41ΣΤ του παρόντος νόμου…».

«Όλοι οι κακοί χωράνε, στον αθλητισμό»

Οι διαθέσεις τους υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη προκάλεσαν ξανά ταραχή. Συγκεκριμένα κατέθεσε «φωτογραφικές διατάξεις» και μεταξύ άλλων έθεσε προς συζήτηση και ψήφιση τη δυνατότητα σε καταδικασθέντα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να συνεχίζουν κανονικά να συμμετέχουν στο χώρο του αθλητισμού μέχρι η υπόθεσή τους να τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο. Εν ολίγοις δηλαδή, άνοιγε διάπλατα την πόρτα σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, για απάτες, για εκβιάσεις ή για οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα να παραμένει στη θέση του, μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα ήταν «έξοδος» από οποιοδήποτε αξίωμα, με τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για κακούργημα ή πλημμέλημα, με χρονικό όριο βάθους δεκαετίας. Το κενό που υπήρχε ήταν τι γίνεται όταν υπάρξει καταδίκη σε πρώτο βαθμό. Κι ενώ ο υπουργός έπρεπε να παρέμβει προκειμένου να διορθώσει αυτή την ασάφεια, άδραξε την ευκαιρία για να την επεκτείνει, προσφέροντας τη δυνατότητα να κατέχουν τα αξιώματα ποινικά κολάσιμοι του αθλητισμού.

Η πρόθεση αυτή του υπουργού, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντάρα κι εντός της κυβέρνησης.

Βέβαια ο υφυπουργός επιδίωξε να σφετεριστεί τις εξελίξεις που του επιβλήθηκαν και στο twitter του χαρακτηριστικά έγραψε: «Όποιος παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα, σύμφωνα με τη διάταξη που καταθέσαμε, δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται αθλητικά, έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση. Κάναμε αυστηρότερο το κώλυμα της σχετικής διάταξης του 1999…».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός ξαπλώνει στο κρεβάτι του Προκρούστη τις εξελίξεις προκειμένου να τις φέρει στα μέτρα του. Διότι είναι προς πάσα κατεύθυνση γνωστό και τεκμηριωμένο ότι η τροπολογία που κατέθεσε όχι μόνο δεν λάμβανε καμία μέριμνα, αλλά επέκτεινε την ασυλία καταδικασμένων παραγόντων. Eν ολίγοις μάλλον δεν υπήρξε τερατώδης παραπληροφόρηση όπως αναφέρει.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ