Spiegel: “Ξεπαγώνουν” οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Μοιραστείτε το:

“Μεταξύ των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Άγκυρας, κυριαρχούσε εδώ και καιρό μία ψυχρότητα, ωστόσο τώρα φαίνονται δείγματα χαλάρωσης αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε στο τηλέφωνο τον τούρκο πρόεδρο”, λέει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, σημειώνοντας πως το αντικείμενο της συνομιλίας που έλαβε χώρα την Παρασκευή, δεν ήταν η τουρκική προκλητικότητα, αλλά η πανδημία και ο τουρισμός. “Τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατούσε πολικό ψύχος. Ισχυρές δυνάμεις του ναυτικού και από τις δύο χώρες περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο. Στον αέρα γίνονται εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά σχεδόν καθημερινά σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από ελληνικά νησιά. Oι δύο χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες ερίζουν για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και πιθανολογούν ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης” γράφει το περιοδικό.

Επίσης αναφέρεται στο Προσφυγικό. “Τον Μάρτιο ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΕΕ ήταν ανοιχτά. Χιλιάδες άνθρωποι τότε πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Εκείνη την περίοδο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τους Έλληνες επειδή ήταν η ‘ευρωπαϊκή ασπίδα’. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα επαναλαμβάνονται ακόμη σκανδαλώδη γεγονότα”. Το περιοδικό σημειώνει επίσης, πως φορείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, καταγγέλλουν πως  η ελληνική ακτοφυλακή, επιβιβάζει πρόσφυγες που διασώζει στο Αιγαίο, σε ελαφριές βάρκες και τους επαναπροωθεί προς την Τουρκία, αφήνοντας τους στη μοίρα τους.  “Υπάρχει ελπίδα μίας νέας προσέγγισης, αφού οι δύο ηγέτες τουλάχιστον συνομιλούν” τονίζεται τέλος, ενώ προστίθεται πως συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Συνομιλία μετά από πέντε μήνες

Πέρασαν πέντε μήνες από την τελευταία επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέντε μήνες στους οποίος η Άγκυρα κορύφωσε τις προκλήσεις τόσο στον έβρο με αφορμή το μεταναστευτικό όσο και το Αιγαίο με την ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις. Χθες ξαφνικά οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά και υπήρξε ένα διπλωματικό παρασκήνιο για να αρχίσει να σπάει ο πάγος και να υπάρξει μια επικοινωνία έστω και για θέματα…χαμηλής πολιτικής.

Διαβάστε αναλυτικά

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ