Πέτσας: Να δώσει εξηγήσεις ο Αλέξης Τσίπρας για την συνομιλία Μιώνη με Παππά [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο Στέλιος Πέτσας, ανέφερε συγκεκριμένα: “Όταν από το 2016 ένας υπουργός Επικρατείας αναγνωρίζει, σε μια επικοινωνία που δεν διέψευσε την αυθεντικότητα της, την ύπαρξη παρακράτους με μάλιστα με κάποιον που κινεί τα νήματα να είναι αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που συμμετέχει, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα”. Ο κ. Πέτσας δήλωσε επίσης, πως “αντί για τη διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου διαφθοράς της Novartis, η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να κατασκευάσει πολιτική σκευωρία για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους. Σχετικά με την Novartis, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να διερευνήσει την υπόθεση και πρόσθεσε ότι “δεν έγινε τίποτα για να αποζημιωθεί το δημόσιο, γι’ αυτό με ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους θα δούμε κάθε πρόσφορο μέτρο για εύλογη αποζημίωση“.

“Αυτό είναι σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία μας. Το μόνο ερώτημα που έχει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας είναι να απαντήσει αν γνώριζε. Είναι στην καρδιά της δημοκρατίας να βγει και να πει δημοσίως αν γνώριζε κι όχι με θέατρο όπως προχθές με τον κ. Παππά” είπε. “Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσιπρας ξέρει πολύ καλά αγγλικά, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν και μπορεί να διαβάσει καλύτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους τι λέει η έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όταν αναφέρονται στην έκθεση ξένοι αξιωματούχοι εννοούνται άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας, όχι κυβερνητικοί αξιωματούχοι” σημείωσε ο ίδιος.

Σε μία πρώτη αντίδραση στην απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης που μιλά για δωροδοκία γιατρών δημοσίων νοσοκομείων στην Ελλάδα την περίοδο Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η ΝΔ “προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός της Novartis αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών”. Και προσθέτει: “Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977). Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων“. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;”.

“Εξάλλου, στην ίδια η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως “προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες, για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο, ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της”. Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι τώρα που η υπόθεση έχει “κλείσει” στις ΗΠΑ, “η ΝΔ, το μόνο που έχει κάνει, είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική”.

Η απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης

Η υπόθεση για τις ΗΠΑ έκλεισε με έναν διακανονισμό ύψους 346 εκατ. δολαρίων, στον οποίο κατέληξε ο φαρμακευτικός κολοσσός με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εταιρεία αντιμετώπιζε την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού της. Δεν προέκυψαν στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς. Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η Novartis Hellas, στο πλαίσιο του διακανονισμού θα καταβάλλει πρόστιμο 225 εκατ. δολαρίων. Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολ. ως πρόστιμο από τη SEC. Σύμφωνα με το Reuters οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για τη δωροδοκία υπαλλήλων κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα για την αγορά φαρμάκων όπως το Lucentis. Παράλληλα είχε παρατυπίες στα βιβλία της προκειμένου να κρύψει τις δωροδοκίες αυτές.

Ποιος είναι ο Σάμπυ Μιώνη

Ο κ. Μίωνη, είναι ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας, που εμφανίζεται ως διαχειριστής κεφαλαίων και το όνομά του βρισκόταν στην λίστα Λαγκάρντ. Το 2018 είχε ασκηθεί εναντίον του δίωξη μαζί με τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου. Αφορούσε την κατηγορία της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου για τον κ. Παπασταύρου ενώ για τον ελληνοισραηλινό επιχειρηματία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης με αντικείμενο ποσό φόρου 460.000 ευρώ για το έτος 2007. Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο προσώπων έγινε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” και την εμπλοκή των νυν κατηγορούμενων με χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της εταιρία STABRI limited η οποία εμφάνιζε έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο επίμαχος λογαριασμός στην ελβετική HSBC που είχε καταγραφεί στα αρχεία της λίστας , αφορούσε ποσό σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου τα χρήματα ανήκαν στην εν λόγω εταιρία η οποία είχε μοναδικό δικαιούχο και ιδιοκτήτη τον κ. Μιωνή και τον ίδιο εμπιστευματούχο της (Trustee). Και ο ίδιος ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Κατά τις εισαγγελικές αρχές η εν λόγω εταιρία, η οποία εμφάνιζε συνδικαιούχους τόσο τον πρώην σύμβουλο του κ. Σαμαρά όσο και τους γονείς του, λειτουργούσε με σκοπό την φοροαποφυγή και εν προκειμένω του επίμαχου ποσού που καταλογίστηκε για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και την μητέρα του.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ