Κορονοϊός κόσμος: Σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία – 500.000 θάνατοι και σχεδόν 10 εκατομμύρια τα κρούσματα

Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 27/06 έχουν καταγραφεί 493.611 σε όλο τον κόσμο ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, φτάνουν στα 9,83 εκατομμύρια.

Όπως φαίνεται από την εξέλιξη της πανδημίας σε έξαρση βρίσκεται ο ιός στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να μπορέσουν να σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης και να σταματήσουν το κύμα.

Η Ινδία νέο επίκεντρο της πανδημίας;

Την ίδια ώρα , ξεπέρασε τις 500.000 ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, με περίπου 18.500 νέα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στον Covid-19. Η πανδημία στη χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, που εκτιμούν ότι το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα ως τις 15 Ιουλίου. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.

Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα στη Λατινική Αμερική

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού και στις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, οι οποίες αποτελούν το νέο hot-spot της Covid-19. Στη Βραζιλία, ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 990 θανάτους ασθενών, καθώς και 46.860 νέα κρούσματα σε διάστημα μόλις 24 ωρών. Έτσι, ο μέχρι στιγμής απολογισμός αυξήθηκε σε 55.961 νεκρούς και 1,274 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα περιστατικά. Την ίδια ώρα, στο Μεξικό, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν 719 νέους θανάτους και 5.441 νέα κρούσματα, με τη συνολική καταμέτρηση να φθάνει τους 25.779 νεκρούς και τα 208.392 περιστατικά. Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδεχομένως είναι πολύ υψηλότερος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, προανήγγειλε την επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, από την 1η έως τη 17η Ιουλίου, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. «Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές». Από την αρχή της κρίσης, η Αργεντινή έχει καταγράψει 52.44 κρούσματα, καθώς και 1.167 θανάτους. Ακόμη χειρότερη είναι, όμως, η κατάσταση στο Περού, όπου έχουν σημειωθεί πάνω από 272.000 κρούσματα και 8.900 νεκροί, αλλά και στη Χιλή, η οποία έχει καταγράψει 263.000 περιστατικά και 5.000 θανάτους.

Τελειώνουν οι αναπνευστήρες στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 165 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.296 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 5.068 νεκρούς επί συνόλου 263.360 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονταν 2.086 ασθενείς, εκ των οποίων 1.772 διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξη της αναπνοής και 437 σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απομένουν πλέον 305 διαθέσιμα τέτοια μηχανήματα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας τα διαθέσιμα δωμάτια στα νοσοκομεία είναι 9.588.

Τοπικά lockdown και έκτακτα μέτρα στις ΗΠΑ

Δίχως «φρένο» εξελίσσεται η διασπορά του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν ακόμη 40.870 κρούσματα της COVID-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών σε διάστημα 24 ωρών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης (διαβάστε αναλυτικά). Παρά τη δυσμενή τροπή που προσλαμβάνει εκ νέου η πορεία της Covid-19 στη χώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε Αλαμπάμα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Άινταχο, Μισισιπή, Μιζούρι, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Ουαϊόμινγκ.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει τους 200,000

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ