Ελάχιστο εισόδημα στην Ισπανία: Ξεκίνησε ήδη για 255.000 – Θα το παίρνουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι

Μοιραστείτε το:

Από την Παρασκευή, περίπου 255.000 Ισπανοί άρχισαν να παίρνουν το προνοιακό επίδομα, που εξήγγειλαν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγλέσιας, τον περασμένο μήνα. Όταν το πρόγραμμα φτάσει στην πλήρη μορφή του, το επίδομα αυτό θα το παίρνουν 850.000 νοικοκυριά, δηλαδή 2,3 εκατομμύρια Ισπανοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά. Το πρόγραμμα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την αύξηση της φορολογίας σε μεγάλες επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Σε ρεπορτάζ του Euronews, η Monica Yandun, η οποία δεν μπορεί να εργαστεί γιατί πρέπει να φροντίζει την κόρη της που έχει μία μορφή αναπηρίας, αναφέρει πως το βασικό αυτό εισόδημα, είναι απολύτως απαραίτητο. Ως τώρα έπαιρνε 1.000 ευρώ τον μήνα για το παιδί αλλά μόνο για το ενοίκιο πρέπει να πληρώνει 600 ευρώ, που σημαίνει ότι αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα. “Πρέπει να πηγαίνω συνέχεια σε γιατρούς, πρέπει να πληρώνω πολλά έξοδα που προκύπτουν επιπλέον. Έτσι, τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα γιατί δεν μπορώ να αντεπεξέλθω” αναφέρει. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι που ζουν στο όριο της φτώχειας, σιτίζονται από τράπεζες τροφίμων της Καθολικής Εκκλησίας που οργανώνει η οργάνωση Cáritas. Εθελοντές που εργάζονται στην οργάνωση, υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα ανθρώπων που κάνουν αιτήσεις για βοήθεια, καθώς τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν “γονατίσει” τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, “συμμάχησαν” (μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης ύφεσης που θα πλήξει πρώτα και εντονότερα τους πιο αδύναμους κοινωνικά) για να απαιτήσουν από την Κομισιόν την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού βασικού εισοδήματος – σχέδιο το οποίο απορρίπτουν αρκετές χώρες, με πρώτη την Γερμανία. Την πρόταση είχαν υπογράψει, ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ιταλίας, Νούντσια Κατάλφο, και η υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Ανα Μέντες.

Οι τρεις υπουργοί ανέφεραν πως “απαιτείται να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν εγγυημένη την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που θα καθιστά δυνατή την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”. Ζητούσαν να υπάρχει ένα “νομικά δεσμευτικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη να καθορίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα προσαρμοσμένο στο επίπεδο και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας”.

Πριν την πανδημία, η Ευρώπη είχε 113 εκατομμύρια πολίτες που απειλούνταν από τη φτώχεια και 25 εκατομμύρια παιδιά που ήδη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ