Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Τι αλλάζει στο Σύνταγμα από το Σάββατο [vid]

Μοιραστείτε το:

Από το βράδυ του Σαββάτου (27 Ιουνίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας.

Οι πολίτες θα δουν αλλαγές όσον αφορά στην κυκλοφορία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση δεν είναι του μεγέθους αυτής στην οδό Πανεπιστημίου πριν από δύο εβδομάδες. Ενώ στην πράξη θα μειωθούν από έξι σε 4 οι λωρίδες κίνησης των οχημάτων, είναι πολύ πιθανό η κυκλοφορία να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, δεδομένου ότι μια τουλάχιστον λωρίδα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν κατειλημμένη από την -παράνομη- πιάτσα ταξί.

Συγκεκριμένα, από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσουν στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις που αφορούν το οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγεώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως).

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Ωστόσο, προς το παρόν θα δημιουργηθεί η υποδομή (διαφορετικό χρώματα), αλλά η 4η λωρίδα δεν θα λειτουργήσει αποκλειστικά για λεωφορεία. Αναμένεται να δοθεί η σχετική άδεια από τον ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται – προς το παρόν. Η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α΄, προς την οδό Φιλελλήνων θα γίνεται κανονικά, ενώ διατηρείται και η δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα. Η πιάτσα ταξί θα λειτουργεί στην οδό Όθωνος. Σημαντική αλλαγή είναι επίσης ότι από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας με νότια κατεύθυνση.

Εναλλακτικές διαδρομές

Ο Δήμος Αθηναίων υπενθυμίζει ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και προτείνει στους πολίτες εναλλακτικές διαδρομές για τα Ι.Χ.:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

  • Μέσω Ακαδημίας.
  • Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρρόης.
  • Μέσω Λ. Αλεξάνδρας.

Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σημειώνεται ότι επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το εμπορικό τρίγωνο αναμένεται να εφαρμοστούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πυρά Λαλιώτη σε Μπακογιάννη: Τα σχέδια είχαν διαμορφωθεί επί ΠΑΣΟΚ

Με εκτενή επιστολή του, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Λαλιώτης, παρεμβαίνει στα όσα εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στο κέντρο της Αθήνας, εγκαλεί τον Κώστα Μπακογιάννη για την «πατρότητα» των σχεδίων για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια αυτά είχαν διαμορφωθεί επί ΠΑΣΟΚ.

Λαμβάνοντας αφορμή από άρθρο της Βάλιας Μπαζού που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα zoon.gr, ο Κώστας Λαλιώτης τονίζει «αυτό το Κείμενο αποδεικνύει ποιοι και γιατί μετά από 15 χρόνια αδράνειας, απραξίας και υποβάθμισης για το Κέντρο και τις Γειτονιές της Αθήνας προσπαθούν “… να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες…”.

Η επιστολή

“Φαίνεται, ότι κάποιοι ανακάλυψαν, καθυστερημένα, τον αδιαμφισβήτητο υπαρκτό (εδώ και χρόνια) “Μεγάλο Περίπατο” και τις αδιαμφισβήτητα υπαρκτές (εδώ και χρόνια) “Μεγάλες Αναπλάσεις” στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας” σημειώνει ο Κώστας Λαλιώτης και συνεχίζει:

1. Καλές οι προθέσεις του Δημάρχου, των Δημοτικών Παρατάξεων και του Δήμου της Αθήνας, αλλά ως σχέδια και ως προτάσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικρό τμήμα ενός συνολικού και ολοκληρωμένου Σχεδίου, που είχε διαμορφωθεί και υλοποιηθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Μελίνα Μερκούρη – Αντώνης Τρίτσης – Κώστας Λαλιώτης, όπως και άλλα πρόσωπα) για τον “Μεγάλο Περίπατο” και την ανάδειξη της ταυτότητας του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, μιας Μητροπολιτικής περιοχής.

2. Όλα κρίνονται και συγκρίνονται εκ του αποτελέσματος. Μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα: Στην πεζοδρόμηση και τις αναπλάσεις της Διονυσίου Αεροπαγίτου, της Βασιλέως Παύλου, της Ερμού, της Αιόλου, της “Κορεάτικης Αγοράς”, της Συνοικίας Ψυρρή, της Πειραιώς, του Κεραμεικού, των περιοχών στο Γκάζι, της Κουμουνδούρου, του Μεταξουργείου, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και της Αγίου Κωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ 1993 – 2003), και όπως παλαιότερα στην Πλάκα (ΠΑΣΟΚ 1980 – 1989), ένα τμήμα της Βουκουρεστίου – Βαλαωρίτου (Στέφανος Μάνος ΝΔ 1980) και της Φωκίωνος Νέγρη (1982 – 1987 ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Μπέης) με τις πολυδιαφημισμένες και επιχρωματισμένες Λωρίδες της «πολύπαθης» Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Όλγας;

3. Η σύγκριση της αδιαμφισβήτητα ορατής και βιωμένης αλήθειας (εδώ και χρόνια) του “Μεγάλου Περίπατου” και των “Μεγάλων Αναπλάσεων” στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με τους σημερινούς Δημοτικούς μικρο-αυτοσχεδιασμούς, είναι συντριπτική.

Είναι θετικό, που ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με τη συναίνεση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, θέλουν να κάνουν κάποια βήματα προς το καλύτερο. Οφείλουν όμως να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης και να προχωρήσουν με λιγότερες φανφάρες και περισσότερα έργα.

Βεβαίως η ζωή της Αθήνας συνεχίζεται με φωτεινό σηματοδότη τη μνήμη του Παρελθόντος και τη μνήμη του Μέλλοντος.

Εύχομαι και ελπίζω οι σημερινές εξαγγελίες και παρεμβάσεις του Δήμου, ανεξάρτητα από τις ατέλειες και τα προβλήματά τους, να στεφθούν με επιτυχία προς όφελος της Πόλης και προς όφελος της ποιότητας ζωής των Πολιτών και των Επισκεπτών της.

4. Οι παραπάνω ενδεικτικές αναφορές μου για τον εμβληματικό “Μεγάλο Περίπατο” και τις “Μεγάλες Αναπλάσεις” στο Κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με το μεγαλόπνοο αστικό Σχέδιο ανασυγκρότησης της Αττικής (πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ SOS) αποτελούν τα θετικά αποτυπώματα και το θετικό έργο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Αντίστοιχα θετικά αποτυπώματα μπορεί να βρει κανείς σε όλες τις Πόλεις και τις Γειτονιές τους και σε όλους τους οικισμούς σε κάθε Περιφέρειας και στην Ελλάδα συνολικά.

Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, αυτή την πραγματικότητα, αυτές τις αλήθειες, αυτές τις συγκρίσεις και αυτό το δημιουργικό έργο οφείλουν να αναδεικνύουν και να πιστοποιούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, καθώς και όλες οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις, που έχουν τις αναφορές τους στην ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ